Altın, gümüş, petrol, buğday, mısırda son dakika! Emtia piyasasında dalga boyu yükseldi! Değerli metaller yükseldi mi?
Geçtiğimiz hafta karışık bir seyrin hakim olduğu emtia piyasasındaki son durum açıklandı. Peki altın, gümüş, petrol, buğday, mısırda son durum ne?
ABD Merkez Bankası (Fed), hafta içindeki toplantıda, politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırdı ve 16 senenin en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına çıkarttı. 2022 Mart'tan bu güne 10'uncu faiz artırımını yapan banka, bu şekilde toplam 500 baz puan yükseltti.
Fed'den konu ile ilgili yapılan açıklamada, ekonomik aktivitenin ilk çeyrekte "ılımlı bir büyüme" kaydettiğine dikkat çekildi ve iş kazanımlarının son aylarda güçlü olduğu, işsizlik oranının düşük kaldığı, enflasyonun ise yüksek kalmayı sürdürdüğü ifade edildi.
Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın haziranda faiz artışını durduracağına kesin gözüyle bakıldığına fakat, Fed Başkanı Jerome Powell'ın, faiz kararından sonra gerçekleştirdiği basın toplantısında, "faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağının haziran toplantısında ele alınacağını" söylediğini anımsattı.
Analistler, bu hafta ABD'de enflasyon ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararının ön planda olacağının altını çizdi.
Geçtiğimiz hafta Çin'de ekonomik aktivitenin yeniden yavaşlama eğilimine girebileceğine ilişkin endişeler emtia piyasasını aşağı yönlü etkilerken, ülkede konut piyasası kaynaklı yavaşlama talep endişelerini oluşturuyor.
Avrupa'da açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, imalat sanayinde daralmanın sürdüğünü gösterirken, ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin devam etmesine sebep olan başka bir faktör olarak dikkat çekti.
Geçtiğimiz hafta değerli metallerde karışık bir seyir kaydedildi. Altın yüzde 1,4 ve gümüş yüzde 2,5 değerlenirken, paladyum yüzde 0,7 ve platin yüzde 1,4 değer kaybı yaşadı.
Fed'in faiz artışlarına ara vereceğine ilişkin fiyatlamalar, altının ons fiyatına destek oldu.
Baz metallere geçtiğimiz hafta satış baskısı hakimdi. Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 1,1, kurşun yüzde 1,8, alüminyum yüzde 1,9 ve çinko yüzde 1,2 düşerken, nikel yüzde 3,8 yükseldi.
Çin'in fiziksel talebinin zayıflamasıyla bakır fiyatlarında gerileme yaşandı.
Geçtiğimiz hafta Brent petrol yüzde 6,2 ve New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz yüzde 11,3 değer kaybı yaşadı.
Petrol fiyatlarında yaşanan gerilemede Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler etkili olurken, ülkede imalat sektörlerindeki öncü ekonomik aktivite verileri, Kovid-19 kısıtlamalarının geçtiğimiz senenin onunda kaldırılmasıyla ilk çeyrekte kaydedilen büyümenin ardından nisanda yine daralmanın eşiğine düştü.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı PMI, nisanda imalat ve imalat dışı sektörlerde geriledi. İmalat sanayi PMI, geçen ay 2,7 puan azalarak 49,2'ye, imalat dışı PMI da 1,8 puan gerileme ile 56,4'e düştü.
Tarım emtiaları ise geçtiğimiz hafta pozitif bir seyir kaydetti. Para piyasalarında Fed'in yıl sonuna kadar 50 baz puan faiz indirimi yapabileceği ile ilgili fiyatlamalarla tarım emtialarında artış yaşandı.
Geçtiğimiz hafta Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 4,2, mısır yüzde 2,1, soya fasulyesi yüzde 1,2 ve pirinç yüzde 3,9 yükseliş yaşadı.
Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 4, kahve yüzde 1,1 ve kakao yüzde 0,1 değerlenirken, şeker yüzde 3,2 geriledi.
Şekerde ise son bir ayda gerçekleşen hızlı artışın ardından, kar satışlarındaki artışla değer kaybı kaydedildi.
Hububat ve bakliyat ihracatı 3,8 milyar dolara ulaştı!
Nisan'da en çok kazandıran külçe altın oldu! En çok kaybettiren yatırım aracı da açıklandı!