21 / 05 / 2024

Altın ve platin borsaların geleceğini mi etkiliyor?

Altın ve platin borsaların geleceğini mi etkiliyor?

Borsada doğru zamanlama, kayıpların sınırlandırılması ve getirilerin artırılması açısından oldukça önemli. Borsa yazarı Mark Hulbert, akademik araştırmaya dayalı bir borsa tahmin modeline değindi.



Araştırma, son 20 yılda altın ve platinin birbirine oranına işaret ediyor. Bu oran, 2008 Küresel Mali Krizi öncesinde ve sırasında düşmektedir. Ardından, 2008'den beri aynı oran istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Hulbert, söz konusu verilerin borsaların seyrini tahmin etme potansiyeline sahip olduğunu kabul etti.

Bununla birlikte, Covid pandemisinin son iki yılında, altın-platin oranı oldukça oynaktı: Mart 2020'de borsalardaki istikrarlı düşüşün ardından yükseldi ve hisse senetlerinin önümüzdeki 12 aydaki büyük potansiyelini tahmin etti. O zamandan beri, oran düştü, tekrar yükseldi ve son birkaç ayda tekrar düştü.

Altın ve platin borsaların geleceğini mi etkiliyor?

Finans profesörlerine göre, oranın işe yaramasının nedeni, platin ve altının farklı faktörlere dayanmasıdır. Platin öncelikle endüstri talebindeki değişiklikleri yansıtırken, altın hem bu talebe hem de yatırımcıların ekonomik ve jeopolitik belirsizliğe karşı korunma arzusuna yanıt veriyor. Altın fiyatının platine oranına odaklanıldığında, altının borsalardaki belirsizliğe karşı bir hedge yatırım olma yeteneği sınırlıdır. Hulbert'e göre bu oran, özellikle piyasayı zamanlamaya çalışan yatırımcılar için değerli veriler çünkü borsanın beklenen getirisi, belirsizlik ve riskler karşısında elde edilen ödüllerdir.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön