Altınok Öz: Kartal'daki dönüşümde mütevazı olamayız!
Kartal Kent Konseyi Başkanı Demet Songurtekin, Kadın Meclis Başkanı ve üyeleri Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü makamında ziyaret etti. Başkan Altınok Öz: “ Benim varlığım Kartal için önemli bir avantajdır. Dönüşümde mütevazı değiliz.”dedi.
Başkan Altınok Öz; Kartal Kent Konseyi Başkanı ve Üyeleriyle makamında bir araya geldi.
Kartal Kent Konseyi Başkanı Demet Songurtekin, Kadın Meclis Başkanı ve üyeleri Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü makamında ziyaret etti. Önemli açıklamalarda bulunan Başkan Altınok Öz: “ Benim varlığım Kartal için önemli bir avantajdır. Dönüşümde mütevazı değiliz.”dedi.
“Dönüşüm konusunda asla mütevazı olamayız”
Ziyarette Kartal’ın bir sanayi kenti olduğunu ve 1992 yılında Kartal’ın Anadolu Yakası’nın merkezi ilan edildiğini, 1/100 binlik planlarda karar verildiğini belirten Başkan Altınok Öz Kartal’da dönüşüm konusunda mütevazı olmayacaklarını önemle belirterek şöyle konuştu: “Kartal bir sanayi kentiydi. Daha doğrusu 1947 yılında İstanbul’a yakın ama İstanbul’un dışında olması nedeniyle sanayi bölgesi ilan edildi. Daha sonra onların oluşturduğu alanda fabrikaların, emekçilerinin oluşturduğu planlanmayan yerleşimler oluştu. Dolayısıyla Kartal iki büyük göç dalgası aldı. Birincisi işçilerin gelmesi ile oluşurken, ikincisi de 1980 sonrası alanların imara açılması ve kooperatifçiliğin teşviki ile çarpık kentleşmenin meydana gelmesi ile oldu. 1992 yılında Kartal; konut, ticaret ve turizm alanı ilan edildi. Fabrikaların taşınma süreçleri bitti. Sanayi çöküntü alanı oldu. Kartal’da sanayinin, iş gücünün işgal ettiği yerlerdeki gecekondulaşmanın ortadan kaldırılması, ‘biz buna yerinde dönüşüm diyoruz’. O dönemden bu güne gelen torunlarını İstanbul’un bir başka yerine yollamadan yerinde dönüştürüyoruz. Kartal’da toplu konutları gözden geçirdik. Kartal’da 359 tane site var. Bunlardan 107 tanesi Uğur Mumcu’da 775’e tabi. 252 tanesi Kartal’da. 83 tanesi ise 2001 deprem yönetmenliğine uygun olarak yapılmış durumda. Kalan 169 siteyi nasıl ve ne şekilde dönüşür diye detaylı olarak inceledik. Dönüşemeyecek olan siteler de vardı. Dönüşemeyecek olan siteleri çevre bakanlığı ile işbirliği yaparak dönüşebilir hale getirdik. Örneğin Kartal’da 332 daireli bir site vardı; ancak belediyede kaydı, müracaatları projeleri yoktu. Biz Kartal Belediyesi olarak bu siteyi de dönüştürdük. Şu ana kadarki çalışmalar neticesinde 27 bin 282 canı kurtardık. Deprem ve yerinde dönüşümü bizden iyi kimse bilemez. Benim varlığım, Kartal için önemli bir avantajdır. Kartal Belediyesi olarak dönüşüm konusunda asla mütevazı olamayız. “
“İnsanların sosyalleşebileceği alanlar yaratacağız”
İnsanların kapı komşularını tanıyarak kaynaşması için sosyal alanlar oluşturacaklarını ifade eden Başkan Altınok Öz: “İnsanlar, evinin bahçesinde bulunan otoparka arabasını bırakıyor, asansörle dairesine çıkıyor. Komşuların birbirleri ile diyalogu yok. Biz Kartal Belediyesi olarak diyoruz ki apartmanlar yukarı doğru çıksın. Uğur Mumcu Mahallesi’nde binaların, sitelerin ortasında yeşil alanlar var. O yeşil alanlarda insanlar buluşuyor, bir araya geliyor. Sitede oturan insanlar birbirlerini tanıyorlar. Bizim de yüksek binaların sosyal alanlarını genişletmemiz lazım. Üst dairelerde yaşayan insanlar aşağı insin, yapılan o sosyal alanlarda bir araya gelsin, tanışsın, kaynaşsın, sohbet etsinler. Çocuk parkı olmayan, sosyal alanları olmayan, insanların buluşacağı boş alanları olmayan bina ve otoparklar yaparsanız karşı dairenizde oturan insanı tanımazsınız. İnsanların bir arada olabileceği alanları düşünmek zorundayız. İşte bunlar, sosyalleşmeyi sağlar. Diğer yandan binalar yükselirken Kartal’ın rüzgâr rejimi de bizim için önemlidir. Aydos ile Kayışdağı arasında esen rüzgâr, Dragos’un doğu yamacından, Heybeliada’nın doğu yamacından denize doğru devem eder. Sonra Sabiha Gökçen Hava Limanı’na doğru dönüşe geçer. Bizim, makro iklimi yaratan o rüzgârı kesmememiz lazım. İstanbul’da yelken sporunun yapılacağı tek alan; Dragos’un doğu yamacıyla Kartal arasındaki alan. O rüzgâr, yazın en ölü dönemde 5 knot’ın altına düşmüyor.”dedi.
“Meydanlar bizim için önemlidir”
Meydanların insanların sosyalleşmesinde önemli bir rol üstlendiğini söyleyen Başkan Altınok Öz; “Şunun özellikle bilinmesini istiyorum. Köylerde insanlar köy meydanlarında, kadınlar çeşme başlarında bir araya gelerek sosyalleşirler. Bu bizim kültürümüzde vardır. Kartal Belediyesi olarak bunu sağlamamız lazım. Bizler seçim bildirgemizde ‘Kentler meydanlarıyla anılır’ dedik. Bu, boşuna söylediğimiz bir şey değildi. Meydanlar yapacağız, insanların sosyalleşmesi için sosyal alanlar yaratacağız.”dedi.
“SED Raporunu çıkaran ilk belediyeyiz”
Türkiye’de ilk kez bir ilçe belediyesinin SED (Soysal Etki Değerlendirme) Raporu hazırladığını vurgulayan Başkan Altınok Öz, “ Farklı düşünüyoruz. TAK Kartal’ın tasarım atölyelerini kurduk. Yaşam atölyesi kurduk. Bütün bunların ötesinde oradaki halk nasıl dönüşecek, dönüşümden nasıl etkilenecek, yerel yönetim olarak bizim görevlerimiz nedir? diye önce kendimize sorduk. Karşılığında ‘Sosyal Etki Değerlendirme Raporu hazırlandı. Kartal değişip dönüşüyor. SED Raporu da bu değişimde halkın bizden neler istediği, neler beklediği, değişip dönüşürken insan faktörünü etkileyen nedenlerin neler olduğu, belediye olarak yapmamız gerekenlerin neler olduğu sorularına cevap veriyor. Yakın zamanda ilginç bir şey yaşadık. Sanatçılar beni aradı. Vatandaşlarımızın istek ve dileklerinin yer aldığı deprem dönüşüm kitabını istediler. Bu olayla birlikte ne kadar doğru bir çalışma yaptığımızı bir kez daha anlamış olduk.“
“Mahallelerin eylem planları olacak”
TAK Kartal tarafından mahallelere yönelik eylem planları çıkarıldığını ifade eden Başkan Altınok Öz, konuşmasına şöyle devam etti: “Mahalle eylem planları hazırlanıyor. Mahallelerin eksikleri nelerdir, mahallelere nasıl bir çalışma yapılmalı? Konularında mahalle eylem planı bizlere ölçü verecektir. Her mahalleye ayrı ayrı eylem planları hazırlanacak. Her mahallenin ayrı bir kimliği olacaktır. O kimlik mahalle hakkında bizlere bilgi verecek. DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) ve KOP (Kamu Ortaklık Payı) arta kalan yerlerde mahallenin nasıl bir eksiği olduğunu tespit edecek. Belediye olarak biz de nasıl bir plan yapacağımızı ortaya koyacağız.”
“Kıyı köşe programlarını gidin görün”
Kıyı köşe programlarıyla Kartal’ın farklı bir çehreye kavuştuğunu belirten Başkan Altınok Öz: “TAK Kartal’ın kıyı köşe programları kapsamında çalışmaları var. Yunus Mahallesi Bereket Sokak’ta bulunan merpenli yol proje kapsamında yenilendi. Duvarlara görselliği ön planda saksılar konularak merpenler düzenlendi. Kartallıların Yunus Mahallesi Bereket Sokak’a giderek kıyı köşe programının örneğini görmelerini isterim.” dedi.
“Kartal finansın değil kültür sanatın merkezi olacak”
Kartal’ın finansın merkezi değil, kültür sanatın merkezi olacağını söyleyen Başkan Altınok Öz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ 2009’da seçildikten sonra Merkez Bankası Bölge Müdürü bana geldi. Merkez Bankası’nı Kartal’da yapmak istediklerini söyledi. Ben de kendilerine yerimizin olmadığını söyledim. Büyük bir kamu binasının akşam 5’ten sonra ışıklarını söndürüp geriye karanlık bir kitle bırakmasını istemediğimden dolayı bunu istemedim. Kartal zaten kuzeyinde orman, güneyinde deniz olan bir coğrafik konuma sahip. Bir tarafında Pendik, bir tarafında Maltepe. Çok geniş bir alanı yok. Var olan alanı, yaşayan bir alan olarak ortaya koymamız lazım. Finans da buraya gelir dediler. Biz teşekkür ederiz dedik. Onları almadık. Kartal finansın merkezi değil, Berlin gibi kültür sanatın merkezi olmalı.
Ziyarette Başkan Altınok Öz, üzerinde önemle durduğu Batı Merkez Projesini, Kent Konseyi delegelerine detaylı bir şekilde anlattı. Hürriyet ve Cumhuriyet Mahallelerinde ‘Yeşil Kuşak’ diye adlandırılan projeyi, Uğur Mumcu, Ceviz Meydanı, Kartallı Kazım ve Kartal Kızılay Bulvarı ile ilgili yapılan projeler hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Kartal’ın Doğu- Batı, Kuzey- Güney istikametinde ulaşımda sıkıntı yaşanmadığını sözlerine ekleyen Başkan Altınok Öz, ziyarete gelen Kartal Kent Konseyi Başkanı Demet Songurtekin ve üyelere teşekkür etti.