27 / 04 / 2024

Amerika'da mortgage faizinde düşüş altıncı haftada devam ediyor...

Amerika'da mortgage faizinde düşüş altıncı haftada devam ediyor...

Amerika'da uygulanan 30 senelik mortgage faiz oranı üst üste altıncı haftasında gerileme kaydetti. Yapılan açıklamada, sabit faiz ile 30 yıl vadeli ortalama kaydedilen mortgage oranı 19 baz puan azalma ile yüzde 7,03'e kadar indi. İşte haberin ayrıntıları...



ABD Federal Konut Kredisi İpotek Şirketi (Freddie Mac) tarafından açıklanan veriler kapsamına göre, 7 Aralık 2023 ile sona eren haftada sabit faiz ile 30 yıl vadeli ortalama mortgage oranı 19 baz puan azalma yüzde 7,03'e kadar indi. Altı haftalık toplam düşüş 76 baz puana kadar ulaştığı belirtildi. Freddie Mac'in morgage oranlarına ilişkin haftalık raporu, ülke çapındaki kredi verenlerden alınan başvurulara dayanmaktadır.

30 senelik faiz oranı geçen senenin aynı haftasına göre 70 baz puan yukarıda bulunuyor. Son dört haftalık ortalama faiz oranı yüzde 7,36'dan yüzde 7,25'e düşerken, 52 haftalık ortalama yüzde 6,78 olarak kaydedildi.

Sabit faizli 15 yıl vadeli oran ise 27 baz puan düşüşle yüzde 6,29 seviyesine kadar düştü. 15 senelik faiz geçen senenin aynı haftasına göre 62 baz puan daha yüksek seviyede oluştu. Faizin dört haftalık ortalaması yüzde 6,57 olurken, 52 haftalık ortalama yüzde 6,09 seviyesinde gerçekleşti.

MORTGAGE SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

Mortgage sistemi gelir düzeyi düşük insanlara uzun vadeli (25-30 yıl), düşük ve sabit faizli kredi imkanları sunarak ev sahibi olmalarına olanak sağlayan bir konut finansman sistemi olarak açıklanır. Mortgage sisteminde gayrimenkul üzerine konulan ipotek karşılığında ikincil piyasada alınıp satılan menkul kıymetler çıkarılmaktadır. 

Amerika da mortgage faizinde düşüş altıncı haftada devam ediyor...

MORTGAGE İŞLEMLERİ NASIL OLUR?

Mortgage işlemlerinde, evin değerinin bir kısmı peşinat olarak ödenir. Kalan tutar, geri kalan süre boyunca ödenecek şekilde taksitli olarak alınır. Buna göre, ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine göre bağlı olarak değişiyor. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

MORTGAGE KREDİSİ KAÇ YILDIR?

Türkiye'de mortgage kredisi ile ev kredisi eşanlamlıdır. Krediden faydalanmak isteyenler için, ev kredileri maksimum 5 yıl vade ile verilmekteydi. Fakat, yapılan değişiklikle bu süre 180, hatta bazı bankalarda 240 aya kadar yükseltilebiliyor.

Amerika'da mortgage faizleri yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesinde...

ABD'de mortgage başvuruları düşüşünü devam ettirdi...

ABD'de mortgage başvuruları giderek artışını sürdürüyor...

ABD'de mortgage başvurularında artış devam ediyor...


Geri Dön