14 / 05 / 2024

Ankara Kalesi gelecek vaat ediyor

Ankara Kalesi gelecek vaat ediyor

Ankara'ya gezi amaçlı gelenler bilirler, Kale görülmesi tavsiye edilen bölgelerden biridir.



Kentin planı açısından da önemli bir noktadadır. Bu haftaki yazımızda öncelikle ana hatlarıyla Kale Bölgesini anlatmak ve bu bölge ile ilgili öngörülerimi ve temennilerimi paylaşmak istiyorum.

Ankara Kalesi'nin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kentte askeri bir garnizon bulunduran Hititler tarafından yapıldığı sanılmaktadır.  Ankara  Kalesi, tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşur (dış kalenin 20'ye yakın kulesi vardır). Samanpazarı Ankara Kalesi'nin surlarına bitişiktir. Çıkrıkçılar Yokuşu Kaleye doğru takip edildiğinde yol Kale girişinde sonlanmaktadır. Kale girişinin sol kulesinde saat kulesi bulunmaktadır. 


Dış kale eski Ankara şehrini çevirir. Dört katlı olan İç Kale Ankara taşından ve toplama taşlarla yapılmıştır. İç kalenin iki büyük kapısı vardır. Biri dış kapı, diğeri ise hisar kapısı adını taşır. Duvarların alt bölümü mermer ve bazalttan yapılmıştır, üst kesimlerine doğru bloklar arasında tuğla bölümlerin büyük ölçüde zarar görmesine karşın, iç kale bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. 

Kalede 600 kadar ev, 170 çeşme, su sarnıçları ve tahıl ambarlarının bulunduğu bilinmektedir. Kale içinde pek çok eski Türk Evi restore edilerek günümüzde yaşatılmış ve yaşatılmaktadır. Kale içinde sokaklar genellikle tek araç geçişine müsaade edecek kadar genişlikte kimi zaman cepheleri birbirine değecek kadar yakın özellikte evler bulunmaktadır. Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan eski Ankara evleri, iki ya da üç katlı olarak ahşap, kerpiç ve tuğladan inşa edilmişler.

Yukarıda daha çok tarihi ve mimari özelliklerinden bahsettiğimiz Ankara Kalesi'nin gayrimenkul, turizm sektörü ve Kent Kimliği açısından nasıl bir geleceği olabilir?

Neden İstanbul'daki Eski Eser barındıran bölgeler gibi burası da değerlenmesin?

Kentin varlıklı ve eğitimli aileleri neden buraya yatırım yapmasın?

Bu konuda tek tük yeni örnekleri görebilmekteyiz. Örneğin bölgeye çok büyük hareket getiren Çengelhan (Koç Müzesi), yapımı devam eden butik otel vb.

Bölgenin en önemli sorunu güvenlik...

Kentin böyle bir kültürel merkeze sahip olması, Ankara'nın günlük hayatına olumlu etkisi olacaktır. Devlet eski eser yenilemeleri konusunda teşvik adına maddi yardımlarda bulunmaktadır. Böylece varlıklı olunmazsa bile dahi tarihi binalarda yaşama, çalışma şansına Başkent'te ulaşabilirsiniz...

Ben Ankara'lı olarak Kale'nin gelişmesine katkıda bulunmak istiyorum.Bu konuda her türlü sorunuzu ve görüşlerinizi bekliyorum.... 


Geri Dön