02 / 05 / 2024

Ankaralı müteahhitler sektörün sorunlarını masaya yatırdı!

Ankaralı müteahhitler sektörün sorunlarını masaya yatırdı!

Ankara’da faaliyet gösteren Altındağ, Keçiören ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Dernekleri yönetim kurulları bir araya gelerek, inşaat sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıları ele aldı ve çözüm konusunda yol haritası belirledi.




Ankara’da faaliyet gösteren Altındağ, Keçiören ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Dernekleri yönetim kurulları bir araya gelerek, inşaat sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıları ele aldı ve çözüm konusunda yol haritası belirledi.


Toplantı sonrasında bir açıklama yapan Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, inşaat sektöründeki canlılığın ve devam eden devası projelerin inşaat malzemelerine olan talebi artırmaya devam ettiğini belirterek, “Özellikle demir ve hazır beton ihtiyacının artmasına ek olarak uluslararası piyasalarda Çin’in aşırı hurda demir toplaması maliyetlerin yüzde 30 oranda artmasına yol açtı. Türkiye’deki son yıllarda Amerikan Doları kurunun 1.60-1.70 seviyelerinden 3.50 lira seviyelerine yükselmesi de piyasalarda tedirginliğe yol açtı” dedi.


Merkez Bankası para politikasının piyasaları rahatlamaya yönelik olumlu adımlar atmasının, döviz kurlarındaki artışı ve maliyetleri bir nebze de olsa dengelediğini ifade eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Tedbir alınmaması durumunda inşaat maliyetleri en az yüzde 25 oranında etkilenecektir. Amerikan Doları kurunun 3.00 TL’nin altına düşmesi gerekmektedir. Bu konuda inşaat müteahhitleri olarak bir beklenti içerisindeyiz” şeklinde konuştu. Hamza Can açıklamasında şu hususlar üzerinde durdu:


KDV İNDİRİMİ YAPILSIN


“İnşaat firmaları maliyette aldıkları KDV ile konut satışında kestikleri KDV arasında farktan dolayı devletten alacaklı konuma geçmektedir. Fakat KDV iadesinin alınmasında önemli sorunlarla karşılaşmaktayız ve çoğu zaman bu mümkün olmamaktadır. Ekonominin can damarı olan ve tüm sektörlerin lokomotifi olan inşaat sektörünün sıkıntıya girmemesi için konut yapımında kullanılan demir, hazır beton, PVC, tesisat gibi işlemlerde yüzde 18 olan KDV’nin makul seviyelere çekilmesi gerekmektedir. Konut, ekmek gibi, gıda gibi temel ihtiyaçtır. Konut fiyatlarındaki artışın makul seviyede kalması ve konuta olan talebin sürmesi için bu indirim şarttır.”


MAMAK, ALTINDAĞ VE KEÇİÖREN MÜTEAHHİTLERİ BİRLİKTE HAREKET EDECEK


Devletin spekülatif hareketlere karşı tedbir almasını, demir fiyatlarındaki fahiş artışın önüne geçmesi gerektiğinin üzerini çizen Hamza Can, “Hiçbir sektörde Dolar Kuru arttı diye fiyatlar yükselmiyor. Sektörün canlı kalması, konuttaki dönüşümün devam etmesi için inşaat malzeme fiyatlarının enflasyon oranının üzerindeki artışlara karşı kontrol altında tutulması kaçınılmazdır. Aksi takdirde ekonominin can damarı, istihdam deposu olan inşaat sektörü bu kez büyük bir darboğazı beraberinde getirebilir. Böyle bir kaos ortamını hiç kimse istemez. Ankara’da faaliyet gösteren inşaat müteahhitleri olarak krizlere karşı dirençli olmak ve çözüm odaklı adımlar atmak için birlikte hareket etmeye karar verdik. Bu birlikteliğin oluşmasında emekleri olan Keçiören İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Ferit Duran, Altındağ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Erdal İpek’e teşekkür ederim” diyerek açıklamasını tamamladı.



Gazete Haber Vaktim


Geri Dön