29 / 04 / 2024

Antakya Dikmece’de ‘durdurma’ kararının devamına karar verildi!

Antakya Dikmece’de ‘durdurma’ kararının devamına karar verildi!

Antakya Dikmece mahallesinde topraklarına TOKİ konutlar inşaatı için "acele kamulaştırma" kararı ile el konulan ve köylülerin başvurularına ilişkin "yürütmeyi durdurma" kararının devamına karar verildi. 



Hatay’ın Antakya ilçesindeki Dikmece mahallesinde topraklarına  TOKİ  konutlar inşaatı için "acele kamulaştırma" kararı ile el konulan ve köylülerin başvurularına ilişkin "yürütmeyi durdurma" kararının devamına karar verildi. 

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre Hatay 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, ara kararın yanıtı alınıncaya ve yeni karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına hükmedilerek şu ifadeler yer aldı:

- Söz konusu alan, kalıcı iskân alanı şeklinde belirlenirken, 7452 sayılı kanun ile kanunlaşan 126 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2. maddesinde aranan “fay hattı mesafesi, zeminin elverişliliği ve yerleşim yerine yakınlığı” kriterlerine ilişkin çalışma yapılıp yapılmadığı sorularak, bilgi ve belgelerin gönderilmesinin talep edilmesi.

• 2. maddenin 4. fıkrasında yer alan jeolojik etüt raporunun bir örneğinin gönderilmesi talep edildi.

Antakya Dikmece’de ‘durdurma’ kararının devamına karar verildi!

NELER OLMUŞTU?

Dikmece’de, asrın felaketi olarak belirtilen deprem sonrası "acele kamulaştırma" ile el konulan ve üzerinden TOKİ konutu inşa edilmesi planlanan zeytinlik ve tarım arazilerine ilişkin yurttaşlar direniş başlatmıştı. Yurttaşlar söz konusu bu karara karşı Hatay İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu. Hatay 3’üncü İdare Mahkemesi, "yürütmeyi durdurma" kararı vermişti.

KARAR NASIL ALINDI?

Söz konusu kamulaştırma kararı sonrasında Dikmeceliler geçim kaynakları niteliğinde olan on binlerce zeytin ağacının konut projeleri sebebiyle ellerinden alınmak istenmesine dur demek için bir mücadele başlattı.. Deutsche Welle'den Uğur Şahin'in haberine göre Avukat Ecevit Alkan, söz konusu zeytinlik alan ile tarım arazilerinin inşaata kurban gitmesini istemeyen bölge sakini 20 yurttaş için konuyu 25 Eylül 2023 tarihinde yargıya taşımıştı.

Söz konusu konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgiye göre açılan davada, Cumhurbaşkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "acele kamulaştırma ve el koyma" işlemlerinin iptali istenmişti. Ayrıca yine verilen detaylara göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı projesinin köy yaşamını ortadan kaldıracağına değinen Avukat Ecevit Alkan, OHAL sürecinin sürekli duruma getirildiğini dile getirerek ilk olarak yürütmeyi durdurma, daha sonra ise iptal kararı alınmasını talep etmişti.

Söz konusu konuyu verilen detaylara göre dosyayı görüşen Hatay 3. İdare Mahkemesi, 6 Kasım 2023 tarihinde oybirliğiyle aldığı hükümle, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme kararında, yargılamaya konu olan alanın konut projesine uygun olup olmadığına ilişkin bilgi ve belgelerinin kendilerine gönderilmesini de talep etmişti.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk sayesinde kirayı zamsız ödeme teklifi geldi!

Milyonlarca EYT’liye müjde! EYT’liler emlak vergisinden muaf olacak!

Y kuşağı konut sektörünün kurtarıcısı oldu! Sektörün çöküşünü Y kuşağı engelledi!


Geri Dön