01 / 05 / 2024

Antalya Phaselis'teki iki koyda halk plajının ihalesi iptal edildi!

Antalya Phaselis'teki iki koyda halk plajının ihalesi iptal edildi!

Antalya'da antik Likya kenti Phaselis'teki Bostanlık ve Alacasu köylerinde yapımı büyük ölçüde tamamlanan halk plajları için verilen proje izni ve ihalesi, mahkemeler tarafından iptal edildi.



Antalya'da antik Likya kenti Phaselis'teki Bostanlık ve Alacasu köylerinde yapımı büyük ölçüde tamamlanan halk plajları için verilen proje izni ve ihalesi iptal edildi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nden ihalesini alan özel şirket, geçen yıl şubat bölgesindeki Kemer ilçesi antik Likya kenti Phaselis'in sınırları içerisinde bulunan 1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı niteliğindeki Alacasu ve Bostanlık koylarındaki 2 halk plajı projesinin inşaatına başlandı. Bu gelişen üzerine çeşitli çevre seçenekleri ve meslek odaları, içerisinde büfe, kafe, tuvalet gibi ünitelerin yer aldığı halk plajı projelerinin iptali için denemeya başvuruda bulunuldu.

İLK KARAR, KURUL İZNİNE KARŞI ÇIKTI

'Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşi' adıyla ihale edilen proje kapsamında yapılan çalışmalara karşı ilk dava, Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası ve Tekirovalı 14 vatandaş tarafından, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun projeye izin Kararın iptali için açıldı. Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi, söz konusu ihaleye yönelik üretim işlerinin devam ettiği halinde, 'telafisi gücü veya imkansız zararlar doğurabilecek nitelikteki parçalarda kalması' nedeniyle nisan yerde durmayı durdurmayı durdurma kararı verdi.

İKİNCİ DAVA İHALE VE PROJEYE AÇILDI 

İhaleyi alan firma, mahkemenin ihaleleriyle ilgili bilgiler içermediğini göstererek, inşaat çalışmalarına devam ettirdi. Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve 14 çevreci, milli park sınırları içerisinde 1'inci Derece Arkeolojik ve Doğal Sit olan Antalya Phaselis Antik Kenti'nde, halk plajı ve günübirlik tesisin inşaat ihalesi ve ihale durumunda iptali ve durdurulmasının durdurulması istemiyle ikinci dava açıldı.  Ankara  11'inci İdare Mahkemesi, geçen yıl mayıs ayında durmayı durdurma kararı verdi. Mahkeme, şubat arasında ise ihalenin iptaline hükmetti.

Antalya Phaselis teki iki koyda halk plajının ihalesi iptal edildi!

PROJE İZİNLERİ DE İPTAL EDİLDİ

Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi Koruma Bölge Kurulu'nun Phaselis projesiyle ilgili iki tazminat da iptal edildi. Mimarlar Odası ve yetkisinin açılan davaya bakan mahkemesi, kurul kararlarının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Tekirovalı davacının avukatı Tuncay Koç, geçen yıl Phaselis bütünleşik kıyı alanı planlarına karşı hem ihalenin iptali davası hem de Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun üç kararına karşı üç ayrı davanın açıldığını söyledi.

Mimarlar Odası ile Peyzaj Mimarlar Odası Antalya Mağazaları ve Tekirovalı'nın korumasının davacı olduğunu belirten Tuncay Koç, “Bilirkişi incelemesinde bu yapılaşmanın Kıyı'na, Milli Parklar Kanunu'na ve 2863 sayılı Kültür Varlıkları Koruma Kanunu'na aykırı olduğu ortaya çıktı” dedi.

ARKEOLOJİK KALINTILAR VE DOĞAYA ZARARLI

Birinci derece arkeolojik sit ve aynı zamanda milli park olan bir alan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sıradan bir plaj işletmesi mantığıyla bir proje hazırladığını dile getiren Avukat Koç, “Bu canlı sahadaki arkeolojik kalıntılara ve bölgedeki endemik bitkilere layık olduğu çok açık. Aynı zamanda Kıyı Kanunu da ihlal edilmiş durumda. Antalya'nın en bakir iki koyunu bu şekilde yoğun bir turizme açmak, o bölgelerin arkeolojik ve doğal özellikleri yok edici bir potansiyele sahip. Hem ihale dosyası hem de Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun verdiği izinlerin hepsi mahkemeler tarafından iptal edildi ve proje durduruldu. Şu ana kadar proje küçültüldü, arka kısma alındı ​​ve ilk projeye göre daha küçük bazı inşaatlar gerçekleştirildi" dedi.

'KAZANAN ANTALYA OLMUŞTUR'

Davacılardan Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nden yapılan açıklamada, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Phaselis Antik Kenti I. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nda yer alan Alacasu (Cennet Köyü) ve Bostanlık koyuna yönelik projeler ve proje değişikliği ile ilgili kararların iptal edildiği belirtildi. belirtildi.

Açıklamada, "Davalara bakanın sayın mahkemenin bu kararları ile kazanan yine kentimiz Antalya ve halkımız olmuştur" denildi. Açıklamada, proje izinleri ve sayılarının azaltılması, devrenin küçültülmesi ve altyapı sistemlerinin makine ile kazıma işlemi birimi içeren proje bölünmesine yönelik, 'mevzuat hükümlerine, ilke kararlarına, kamuya ve hukuka uygun olmayan şekilde sunulmakta olup oy birliğiyle iptaline karar verildiği de ifade edilmiştir.

Çeşme'de Gücücek Koyu kiralama ihalesinde karar çıktı! 

Yalıkavak'taki cennet koyda özel sitenin işgal ettiği sahili Bakanlık kiraladı: Halk plajı olacak!

Geri Dön