29 / 04 / 2024

Apartman dairesi emlak vergisi nasıl ödenir?

Apartman dairesi emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi, tüm ev ve işyerleri ile arsa ve araziler için ödeniyor. Peki, bir apartman dairenizin olduğunu düşünelim. Bu ev için vergi ödeyecek misiniz? Apartman emlak vergisi ne kadar? Apartman dairesi emlak vergisi nasıl ödenir?



Apartman dairesi emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi, tüm ev ve işyerleri ile arsa ve araziler için ödeniyor. Vergi ödemeleri her sene belli dönemlerde yapılıyor. İki eşit taksit halinde ödenen emlak vergisi hesaplamaları taşınmazın değerine göre hesaplanıyor.


Peki, bir apartman dairenizin olduğunu düşünelim. Bu ev için vergi ödeyecek misiniz? Apartman emlak vergisi ne kadar? Apartman dairesi emlak vergisi nasıl ödenir?


Emlak vergisinde meskenler için vergi muafiyeti bulunuyor. Muafiyet koşullarından faydalanabilen kimseler, belediyeye bir dilekçe ile müracaat edebiliyor. Emlak vergisi mesken muafiyeti koşulları şu şekilde sıralanıyor:


Emlak vergisi muafiyet şartları:

Tek meskene sahip kimselerin evinin büyüklüğünün 200 metrekareyi geçmemesi ve gelirinin olmaması. Bu koşulları sağlayan ev hanımı, işsiz, dul ve yetim, engelli, gazi ve emekli vatandaşlar vergiden muaf olabiliyor.


Ancak muafiyet koşullarını taşımayan kimseler apartman dairesi için emlak vergisini ödemek ile mükellef oluyor. Peki, apartman dairesi emlak vergisi nasıl ödenir?


Apartman daireniz büyükşehirde ise binde 2, büyükşehirde değilse binde 1 oranı ile hesap yapılıyor. Verginin 1. taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; 2. taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


Vergi ödemeleri dairenin bulunduğu ilçenin belediyesine ödeniyor. Taşınmazın başka ilde yer alması halinde ödemeler PTT havalesi ile veya e-belediye sistemi ile ödenebiliyor.


Emlak vergisinde kredi kartına taksit 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön