28 / 04 / 2024

Apartman yönetiminde kullanılan defterler?

Apartman yönetiminde kullanılan defterler?

Apartman yönetim toplantılarında kat malikleri tarafından alınan karaların apartman yönetimi toplantı tutanağına işlenmesi gerekiyor. Apartman yöneticisinin defter tutması ve belgeleri saklaması gerekiyor. Apartman yönetiminde kullanılan defterler neler?



Apartman yönetiminde kullanılan defterler?

Apartmanlarda tutulması zorunlu olan tek bir defter vardır o da 'Genel Kurul Karar Defteridir.'

Bu defter için yönetim defteride denebiliyor. Bu defterin noterden onaylı olması gerekiyor. Onaylı olan bu genel kurul defterine kararlar alınıyor. Bu kararlar tüm kat malikleri için bağlayıcı oluyor. 


Apartman yöneticisinin kat malikleri katılımıyla gerçekleştirdiği kat malikleri toplantısında alınan kararların genel kurul defterine net bir şekilde işlenmesi gerekiyor. Kat malikleri toplantısında birde tutanak tutulması gerekiyor. Bu tutanakta konuşulacak konular, gündem maddeleri, alınan kararlar, dilek ve isteklerin açıkça belirtilmiş olması gerekiyor.


Kat maliklerinin özel durumlar dışında yılın belli gününde toplantı düzenlemesi gerekiyor. Apartman yönetimiyle ilgili hukuki anlaşmazzlıklarda genel kurul karar defteri mahkemeye sunuluyor. 


Defter kaydını, apartman yöneticinin tutması ve saklaması gerekiyor. Kat Mülkiyeti Kanununa göre,  her takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması zorunlu oluyor.


Defter tutulması ve belgelerin saklanması:

Madde 36 – Yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri, 32 nci maddede sözü geçen deftere tarih sırası ile yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecburdur.


Bu defterin, her takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir.


Bu maddede yazılı görevleri yerine getirmeyen yöneticiye 33 üncü maddenin son fıkrasında yazılı cezalar uygulanır.



Apartman kurallarına uymayanlar nereye şikayet edilir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön