28 / 04 / 2024

Apartmanın boyasını kim öder?

Apartmanın boyasını kim öder?

Kanunda yer alan madde 19 gereğince kat maliklerinin beşte dördünün olur vermesi ile birlikte apartmanın ortak alanlarında inşaat ve onarım gibi işler yapılabiliyor. Peki apartmanın boyasını kim öder?



Apartmanın boyasını kim öder?

Apartman yönetimi ile ilgili esaslar, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunda yer alan madde 19 gereğince kat maliklerinin beşte dördünün olur vermesi ile birlikte apartmanın ortak alanlarında inşaat ve onarım gibi işler yapılabiliyor. 


Peki apartmanın boyasını kim öder? Kiracı apartman boyasını öder mi? Kat maliklerinin beşte dördünden yazılı onay alınmadan yapılan masraflar maliklerden tahsil edilebilir mi?


Apartman demirbaşlarında yapılan tadilatların masrafları apartmanda kat maliki olan kimselerden tahsil ediliyor. Konutun kirada olması; bu durum değişmiyor.


Dairenin içinde kiracı olsa dahi, apartmanın demirbaşına ilişkin yapılan tüm masraflar, kat malikinden tahsil ediliyor.


Buna karşın bu şekilde kat maliklerinden olur alınmadan yapılan masraflar, kat malikinden talep edilemiyor.


Örneğin, kat malikleri kurulunda apartmanın dış cephesinin boyanıp boyanmayacağı hususunun oylandığını farz edelim. Yönetimin kat maliklerinin beşte dördünden yazılı onay alması gerekiyor.


Aksi takdirde bu şekilde beşte dörtlük bir oy sağlanmadan yönetici boya masrafını kat malikinden isteme hakkına sahip olmuyor.


Ortak alan giderlerinin karşılanması!


Geri Dön