Ortak alan giderlerinin karşılanması!
Bir kat malikinin diğer kat maliklerinin olurunu almadan ortak yerde masraf yaptığını farz edelim. Bu durumda malik ortak alan giderlerinin karşılanmasını diğer maliklerden talep edebilir mi?
Ortak alan giderlerinin karşılanması!
Kat mülkiyeti kanunu gereğince ortak alanların maliki tüm bağımsız bölüm sahipleri oluyor. Bu nedenle bu alanların giderleri de tüm kat malikleri tarafından karşılanıyor.
Peki bir kat malikinin diğer kat maliklerinin olurunu almadan ortak yerde masraf yaptığını farz edelim. Bu durumda malik ortak alan giderlerinin karşılanmasını diğer maliklerden talep edebilir mi?
Kanun gereğince, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı olmadan anagayrimenkulün ortak yerinde herhangi bir inşaat ve onarım yapılamıyor.
Ancak Yargıtaya göre, kat maliklerinin ortak yer giderleriyle ilgili açtıkları davanın sadece kat maliklerinin beşte dördünün oluru alınması diye mahkemece hemen reddi gerekmez.
Mahkemenin önce yapılan işin ve onarmın niteliğini incelemesi gerekiyor. Bu incelemede yapılan işin aciliyet gerektirip gerektirmediği, durumun katlanılmaz hal alıp almadığı hususlar inceleniyor.
Aksi takdirde acilen yapılması gerekmiyorsa ve zarar da katlanılmaz değil ise diğer kat maliklerinin olurunu almadan ortak yere yapılan onarımın karşılanmasının istenmesi davası reddedilir.
Ancak aciliyet söz konusu ise, yapılan bu masraflara diğer kat maliklerinin de katılması istenir.
Kat Mülkiyeti Kanunu..
Anagayrimenkulün ortak giderlerine katılma :
Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü
anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
Katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.
Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.