17 / 05 / 2024

ortak alan masrafını kim karşılar

ortak alan masrafını kim karşılar

Bir kat malikinin diğer kat maliklerinin olurunu almadan ortak yerde masraf yaptığını farz edelim. Bu durumda malik ortak alan giderlerinin karşılanmasını diğer maliklerden talep edebilir mi?

Yüksek kira bedelleri bunu da yaptırdı! Apartman ortak alanı kiralayanlara mahkeme yolu açılıyor!

Günümüzde yüksek kira bedelleri ve artan maliyetler karşısında kat malikleri ortak alanları kiraya verip maddi kaynak sağlayarak, apartmanların ya da sitelerin giderlerini karşılamak yoluna sıklıkla başvurmaya başladı. Bu durum mahkeme yolunu açıyor.

Türkiye'den konut alan Rusların sayısı 1 yılda yüzde 88 azaldı! Ruslar konutta Türkiye'den vaz mı geçiyor?

Açıklanan son dakika rakamlarına göre, son bir senede ürkiye'den konut alan Rusların sayısı yüzde 88 azaldı. İşte ayrıntılar...

Danıştay Başsavcılığı, Hatay'daki riskli alan kararını hukuka aykırı buldu: Depremden önce yapılmalıydı!

Danıştay Başsavcılığı, Antakya şehir merkezinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla riskli alan ilan edilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Kararda, "Riskli alan depremden önce ilan edilmeliydi" denildi. İşte detaylar..

Üsküdar 29 Mayıs Sitesi'nde kentsel dönüşüm nöbeti: Rezerv alan ilan edilmişti, tahliye için 29 gün süre verildi!

Üsküdar Çengelköy’de bulunan 29 Mayıs Sitesi'nde kentsel dönüşüm nöbeti başladı. Evlerini tahliye etmek için 29 gün süre tanınan site sakinleri, Bakanlığa çağrıda bulunarak rezerv alan kararının iptal edilmesini talep etti. İşte ayrıntılar...

Yeni kentsel dönüşüm yasasında rezerv alan uygulaması nasıl işleyecek?

CHP’li Belediye Meclis üyesi Egemen Ergun, yeni kentsel dönüşüm yasasında rezerv alan uygulamasının nasıl işleyeceğini tek tek açıkladı. İşte yeni yasa ile ilgili değişenler ve merak edilenler...

Depremde ağır hasar alan binanın hatılından öyle bir şey çıktı ki... Görenler inşaat işçilerini suçladı!

Kahramanmaraş depremlerinde, Adana'da depremde ağır hasar alan ve yıkımına başlanan İnci Apartmanı’nın hatılından metal kap çıktı. Görenler gözlerine inanamadı...

Kiracılar dikkat! Eve zarar veren kiracıdan hasar masrafı nasıl alınır?

Son zamanlarda ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar yaşanan sıkıntılar gündemdeki yerini koruyor. Bir kiracının eve zarar vermesi durumunda hasar masrafını ne zaman ödeyeceği sorulan sorular arasında yer almakta. Kiracı hasarı hemen karşılamak zorunda mı? İşte ayrıntılar...

Kiracılar dikkat! Eve hasar veren kiracı hasar masrafını ne zaman ödemek zorunda?

Bir kiracının konuta zarar vermesi halinde hasar masrafını ne zaman ödeyeceği merak ediliyor. Kiracı hasar masrafını hemen karşılamak zorunda mı? Ne zaman ödemek zorunda? İşte detaylar...

Büyükşehir'den satılık arsa fırsatı! O ildeki konut alanı imarlı 3 arsanın fiyatı dudak uçuklattı! 

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli ili, Merkezefendi ilçesi, Çakmak Mahallesi'nde yer alan 3 adet konut alanı imarlı arsayı satıyor. Peki Denizli Merkezefendi'de yer alan arsaların fiyatları ne kadar? İşte ayrıntılar...

Mücavir alan nedir? Mücavir alan sınırları nasıl belirlenir? 

Mücavir alan, belediye sınırları haricinde bulunan ancak imar mevzuatı gereği belediyelerin denetim ve sorumluluğu altında olan arazi parçalarını ifade eder. Bu durumda mücavir alan nedir, mücavir alan sınırları nedir ve mücavir alan sorgulama gibi sorular önem kazanıyor.

İBB, Fatih'te konut alanı imarlı arsa satıyor! Megakentte arsa sahibi olmak isteyenler bu tarihi kaçırmayın! 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul ili, Fatik ilçesi, Nev Bahar Mahallesi'nde yer alan arsayı satıyor. Peki Fatih Nev Bahar'da yer alan arsanın fiyatı ne kadar? 

Oksijen Ortaköy Villaları lansman fiyatlarıyla satışta! Ağustos ayında teslim!

Silivri'de hayata geçirilen Oksijen Ortaköy Villaları'nda satış süreci devam ediyor. Projede yer alan villaların teslimlerinin Ağustos ayında yapılması planlanıyor.

İl Özel İdare, Çanakkale Ayvacık'taki günübirlik tesis alanını satışa çıkardı!

Çanakkale İl Özel İdaresi, Çanakkale Ayvacık'ta yer alan günübirlik tesis alanını satışa çıkardı. 

ortak alan masrafını kim karşılar Haberi

ortak alan masrafını kim karşılar

Ortak alan giderlerinin karşılanması!

Kat mülkiyeti kanunu gereğince ortak alanların maliki tüm bağımsız bölüm sahipleri oluyor. Bu nedenle bu alanların giderleri de tüm kat malikleri tarafından karşılanıyor.


Peki bir kat malikinin diğer kat maliklerinin olurunu almadan ortak yerde masraf yaptığını farz edelim. Bu durumda malik ortak alan giderlerinin karşılanmasını diğer maliklerden talep edebilir mi?


Kanun gereğince, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı olmadan anagayrimenkulün ortak yerinde herhangi bir inşaat ve onarım yapılamıyor.


Ancak Yargıtaya göre, kat maliklerinin ortak yer giderleriyle ilgili açtıkları davanın sadece kat maliklerinin beşte dördünün oluru alınması diye mahkemece hemen reddi gerekmez.


Mahkemenin önce yapılan işin ve onarmın niteliğini incelemesi gerekiyor. Bu incelemede yapılan işin aciliyet gerektirip gerektirmediği, durumun katlanılmaz hal alıp almadığı hususlar inceleniyor.


Aksi takdirde acilen yapılması gerekmiyorsa ve zarar...