29 / 04 / 2024

Arap zenginlerinin yeni gözdesi Sapanca!

Arap zenginlerinin yeni gözdesi Sapanca!

Hızlı tren ile birlikte İstanbul’un banliyösü durumuna gelecek olmasının etkisiyle konut edinmenin popüler hale geldiği Sapanca ilçesi, doğal güzelliğinden dolayı Arap zenginleri tarafından da keşfedildi!



Sapanca İlçesindeki emlakçılar Arap ülkelerine uydudan konum bilgisi ve imar durumunu gönderip arsa satıyor. Müteahhitler ise büyük ev isteyen yabancılar için buna uygun konut projesi geliştiriyor.


Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da gösterimde olan Türk dizileri, Türkiye’de olduklarından daha popüler. Ortalama bir Türk izleyicisinin adını dahi bilmediği diziler bu ülkelerde reyting rekorları kırıyor. Türkiye’nin gelişen ekonomisinin oluşturduğu cazibe alanına bir de diziler yoluyla tanıtım yapma fırsatı eklenince Türkiye’den arsa ve emlak almak Arapların talep ettiği yatırıma dönüştü. İstanbul senelerdir Körfez ülkelerinin radarında. Şimdi İstanbul’a yakın yerlerde de talep patlaması oluşmuş durumda. Bundan en çok etkilenen yerlerden biri de Sapanca. İstanbul’a 100 kilometre yakındaki Sakarya’nın göl manzaralı ilçesi, Arap sermayesinin gözdesi haline geldi. Göl manzarasına sahip henüz imara açık olmayan yerler dahi Araplar tarafından teklif alıyor. Tatillerini burada yapanların yanı sıra ilçeyi hiç görmeyenler de arsa satın alıyor. Hatta ilçede sadece Araplara hizmet veren emlakçılar bile var. Bunlar Google Map üzerinden arsanın yerini işaretleyerek alıcıya gönderiyor. Uydudan alınan fotoğrafın yanına emlakçının kendi çektiği resimler ve arsanın imar durumunu anlatan bilgiler de ekleniyor. Ellerine geçen bilgiyi inceleyerek seçim yapan Arap müşteriler, bu emlakçılara vekâletini göndererek satın alma işlemini gerçekleştiriyor. Araplara arsa satan toprak sahiplerinden birisi, “Alıcı ile hiç görüşmedik. Yerle ilgili bilgileri aracılara verdik. Sonra istediğimiz fiyatı söyledik. Göl manzaralı henüz imara açık olmayan 60 dönümlük arazimize 3,6 milyon lira verdiler. Rakam bize uygun gelince satış gerçekleşti.” dedi. Bir emlakçı ise Arap ilgisini şu sözlerle tanımlıyor: “Batılı gibi yaşamaya özenen Araplar, 1980’ler ve 1990’larda İngiltere, İsviçre gibi ülkelere gidiyordu. Şimdi Türkiye gibi bir Müslüman ülkede modern bir yaşam sürebileceklerine inandılar.”


Bölgede benzer satış görüşmeleri içerisinde olan sayısız arsa sahibi var. Hatta bu ilave talep yüzünden fiyatlar artmış durumda. Şehrin sokaklarında da kayda değer Arap nüfus gözüküyor. Çevre sakinlerinin verdiği bilgilere göre, arsa alanlar da zamanla ilçeye geliyor. Sapanca 31 bin 600 nüfusa sahip. Ancak yaz tatillerinde ve hafta sonları İstanbul başta olmak üzere çevre illerden sükûnet arayanların gelmesiyle ve yabancılarla birlikte nüfusu 100 bini aşıyor. Sapancalılar bu yabancı talebi karşısında ikiye bölünmüş. Bir kısmı satışlardan memnun, bir kısmı ise ilçenin kalabalık halinden hoşnut değil.


İKİ MUTFAKLI EV ARIYORLAR


Sapanca’da arsaya olduğu kadar konuta da talep var. Daha önce birçok İstanbullu tarafından keşfedilen ilçede sayısız lüks villa sitesi bulunuyor. Araplar, başlarda bunlardan da satın almış. Bir emlakçı, “Bu villalar, Arap yatırımcının ihtiyaçlarını karşılamıyor. Daha büyük evleri tercih ediyorlar. Evin dubleks olması, her katta ayrı bir mutfağın olması ve tuvalet sayısının da bizim alışık olduğumuzdan fazla olması gibi talepleri var.” diyor. Arapların ihtiyaçlarının tamamını karşılayan ev bulmaları zor. Hal böyle olunca henüz başlamamış konut projelerine de yöneliyorlar. Emlakçılar bu noktada da devreye giriyor. Müteahhit ya da arsa sahipleriyle görüşüyorlar. Müşterilerinin istediği özelliklere sahip konut projesi üzerinde anlaşırlarsa temelden satın alma gerçekleşiyor. Bir aracı satın alma hikâyesini şöyle anlatıyor: “Arap yatırımcı isteklerinin karşılanması durumunda evi peşin alıyor. Bir Arap müşterim böyle bir ev aldı. Sonra evin elektrik, su ve emlak vergileri gibi sabit ödemeleri için burada bir bankada 100 bin dolarlık hesap açıp otomatik ödemeye bağladı.”



Serkan Şahin/Zaman


Geri Dön