Araştırma sonucu: ‘İstanbul’da yaşayanların yüzde 67’si başka kente göçmek istiyor’
Kariyer.net’in yaptığı, “Deprem Sonrası Çalışma Hayatı Araştırması”nın sonuçları belli oldu. Deprem korkusu özellikle İstanbul'da yaşayıp 26-40 yaş aralığındaki çalışan yurttaşların yaşadığı kenti değiştirmek istemelerine sebep oldu. İşte depremin çalışanlar üzerinde yarattığı etkinin sonuçları...
YÜZDE 30’U, DEPREMDEN SONRA İŞİNİ DEĞİŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR
Araştırmaya katılan çalışan vatandaşların yaklaşık yüzde 30’u depremden sonra işinde değişiklik yapmayı düşünüyor. Bu vatandaşlar çoğunlukla, İstanbul’da yaşayan yurttaşlar ve 26-35 yaş aralığındaki erkek çalışanlar olarak ön plana çıkıyor.
İş değiştirmeyi düşünen kişiler, deprem sonrası bakış açılarının değişmesiyle beraber ailelerine daha fazla zaman ayırmak istemelerini ve yaşadıkları ilde depreme karşı herhangi bir hazırlığın olmamasını sebep olarak gösteriyor.
Araştırmaya katılan çalışan yurttaşların yüzde 76 gibi büyük çoğunluğu tam zamanlı ofisten çalıştığını belirtiyor. Hibrit, esnek ya da uzaktan çalışma modeli uygulayan vatandaşların oranları yüzde 10’un altında seyrediyor.
Çalışma modelinin buna uygun olması halinde yaşadığı kenti değiştirebileceğini belirten kişilerin oranı yüzde 67 olurken, bu oran çoğunlukla İstanbul’da yaşayıp 26-40 yaş aralığında olanlar vatandaşlardan oluşuyor.
6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrası sivil toplum kuruluşlarına ilgi artarken, çalışan vatandaşların yüzde 38’i bir STK veya derneğe üye olmayı düşündüğünü ifade ediyor.
ŞOK’ta tost makinesi 440 TL’ye, düdüklü tencere 3600 TL’ye, robot süpürge 8 bin TL’ye düştü!
A101’de sızma zeytinyağı 100 TL’ye, yumuşatıcı 34,50 TL’ye, bebek bezi 230 TL’ye düştü!