05 / 05 / 2024

Arsa fiyatlarının en yüksek olduğu iller açıklandı! Arsa fiyatları neden arıyor?

Arsa fiyatlarının en yüksek olduğu iller açıklandı! Arsa fiyatları neden arıyor?

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksacom’un verilerine göre, Türkiye çapındaki arsalarda son 1 yıllık değer değişimi yüzde 83 olurken, ortalama arsa metre kare fiyatı Temmuz'da bin 405 TL/m2, ortalama arsa fiyatı ise 791 bin 15 lira oldu.



ARSA FİYATLARI ARZ TALEP DENGESİNE GÖRE ARTIYOR!

Veriler hakkında konuşan Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, sahil şeridindeki illere ciddi bir ilgi olduğunu ve arsa fiyatlarının yükseldiğini belirterek, "İkinci kategoride son dönemde büyük kamu yatırımları yapılan Çanakkale, Gümüşhane, Rize, Yozgat gibi iller bulunuyor. Çanakkale’de köprünün açılması, diğer illerde de havalimanı projelerinin varlığı fiyatlara etki ediyor. Bir diğer kategori İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır gibi Türkiye’nin büyük kentleri ve bu kentlerin yakınlarında yer alan bölgeler. Bu kategoride yer alan iller en çok konut yapımının ve satışının olduğu yerler olduğundan arsa fiyatları da arz talep dengesi gereğince yükseliyor" dedi.

ARSA FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Arsa fiyatlarının artmasının nedenlerini de açıklayan Öğüt, "2018 yılından itibaren konutta arz talep dengesi kırılgan bir hale geldi. Artan inşaat maliyetleri, dövizdeki dalgalanmalar, ekonominin seyri piyasanın yeni konut üretimini zorlaştırdığı için arz artan talebi karşılamamaya başladı" dedikten sonra şunları söyledi; "Bu durum nedeniyle de konut fiyatları hızlı bir şekilde arttı. Konut fiyatlarındaki artış gayrimenkulü her zaman güvenilir liman gören Türk insanını arsa almaya yönlendirdi. Elindeki parayı en iyi şekilde değerlendirmek isteyen insanlar ev almaya paraları yetmediği için daha ulaşılabilir olan arsaya yöneldiler."


Geri Dön