05 / 05 / 2024

Arsa fiyatlarının en yüksek olduğu iller açıklandı! Arsa fiyatları neden arıyor?

Arsa fiyatlarının en yüksek olduğu iller açıklandı! Arsa fiyatları neden arıyor?

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksacom’un verilerine göre, Türkiye çapındaki arsalarda son 1 yıllık değer değişimi yüzde 83 olurken, ortalama arsa metre kare fiyatı Temmuz'da bin 405 TL/m2, ortalama arsa fiyatı ise 791 bin 15 lira oldu.



PANDEMİ SÜRECİ FİYATLARI ARTTIRDI

Pandemi nedeniyle fiytaların arttığını vurgulayan Öğüt,"Bu sürecin üzerine pandemi geldi, pandemi nedeniyle tüm dünyada tedarik zincirinde aksamalar yaşandı. Yapı malzemelerinin fiyatları astronomik şekilde arttı. Ayrıca yeni konut üretiminin de durması gayrimenkul piyasasını doğrudan etkiledi. Bu süreçte arsaya yönelen yatırım talebi biraz daha arttı." dedi.

Öğüt konuya ilişkin sözlerinin devamında ise şunları söyledi, "Talebi artıran başka bir neden de pandemi döneminde karantinalar, yasaklar derken insanların büyükşehirde yaşamı sorgulamaya başlaması oldu. Bu durum da özellikle sahil bölgelerinde arsa arazi alımlarını artırdı. Doğayla iç içe olayım, toprağa dokunayım diyen insanlar birikimlerini arsa ve arazide kullanmaya başladı.

Ülkemizde arsa alımlarını şimdilik çok etkilemese de bugün bütün dünyada iklim krizi nedeniyle de arsa/arazi alımları yapılıyor, göçler yaşanıyor. Yani son dönemde arsa arazi alımına yönelik dünya çapında bir paradigma değişimi yaşanıyor diyebiliriz. Arsa bugün bir yatırım aracından fazlasını ifade ediyor insanlar için. 2021’de 722 bin adet tarla, 480 bin adet arsa satıldı Bütün bu süreç rakamlara da yansıyor. TÜİK ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre konut dışı gayrimenkul satışları (arsa, tarla, işyeri, ofis, fabrika, depo, sanayi sitesi vs) 2021’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 29.6 artarak 1 milyon 528 bin bandına geldi. Bu satışların 722 bin adedi tarla, 480 bin adedi ise arsa."

"KONUT DIŞI GAYRİMENKUL SATIŞI 2021 YILINDA İLK DEFA KONUTU GEÇTİ"

Gayrimenkul satışlarına da değinen Öğüt, "Konut dışı gayrimenkul satışı 2021 yılında ilk defa konut satışlarını geçti. Bu durum yaşanan sürecin en önemli göstergesi aslında. İlk 6 ayda 1 milyon 603 bin 664 gayrimenkul satışı gerçekleşti 2022’nin ilk 6 ayında ülkemizde 1 milyon 603 bin 664 gayrimenkul satış işlemi gerçekleşti. Bu işlemlerinin 274 bin 500'ünü arsa, 430 bin 125'ini tarlalar oluşturdu.

Sadece Temmuz ayında 58 bin civarında arsa, 90 bine yakın tarla satışı gerçekleşti. 2021 verileri üzerinden bir projeksiyon yaptığımızda 2022’de arsa satışının daha da artacağını öngörebiliriz" şeklinde konuştu.


Geri Dön