05 / 11 / 2024

Arsa ifraz işlemleri!

Arsa ifraz işlemleri!

Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir gayrimenkulün düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilebiliyor. Bu işleme ifraz deniyor. İşte arsa ifraz işlemleri..




Arsa ifraz işlemleri!

Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir gayrimenkulün düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilebiliyor. Bu işleme ifraz deniyor.


Arsa üzerinde ifraz işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli belgeler ile belediyeye müracaat ediliyor. İfraz başvurusunun onaylanmasının ardından ifraz harcı da ödeniyor. Peki, arsa ifraz işlemleri nelerdir?


Arsa ifraz işlemleri için gerekenler:

1. Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler,


2. Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,


3. İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere  taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,


4. Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.


5. Taşınmaz malların niteliği bina ise deprem sigortası aranır.


İfraz harcı 2015..

Harçlar Kanunu’na ekli (4) sayılı Tarife’nin 6-a bölümüne göre; ifraza konu edilen gayrimenkulün genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden az olmamak üzere ilgililerce beyan edilen değerleri üzerinden, binde 11,38 oranında tapu harcı tahsil ediliyor. 


Ayrıca ifraz işlemlerinde, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Döner Sermaye İşletmesi’nce belirlenen tarifeye göre ücret tahsil ediliyor. 2015 yılı döner sermaye ücreti ise 82,50 TL olarak alınıyor.



İmar yönetmeliği geçici 6. madde 2017 yılına ertelendi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön