01 / 05 / 2024

Arsa vergisi üzerinden emlak vergisi istenebilir mi?

Arsa vergisi üzerinden emlak vergisi istenebilir mi?

Hürsel gazetesi köşe yazarlarından Şükrü Kızılot bugün ki köşesinde bir okuyucusunun Arsa vergisi üzerinden emlak vergisi istenebilir mi sorusunun cevabını yanıtlarken konu ile ilgili yasadan bahsetti...



Belediye sınırları içindeki arazi Bir okuyucu m u z, Ankara'da bulunan arazisinin "Arsa Vergisi" oranı üzerinden emlak vergisi istendiğini belirterek, belediyenin bu uygulamasına isyan ediyor. Ardından da bize soruyor; "Olay doğru mu?" YASA NE DİYOR? 


Emlak Vergisi Kanunu'nun 12. 

maddesinde; - Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsaların Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre Arazi Vergisine tabi olduğu, - Belediye sınırları içinde belediyece parsellenmiş arazinin arsa sayılacağı, - Belediye sınırları içinde veya dışında bulunan parsellenmemiş araziden hangilerinin Emlak Vergisi Kanuna göre arsa sayılacağının Bakanlar Kurulu Kararı ile belli olacağı, hüküm altına alınmış. 

KARARNAME NE DİYOR? 

Devamı olan Karar'a baktığımızda; 11.03.1983 tarih ve 1 7984 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 83/6122 sayılı Arsa Sayılacak Parsellenmemiş Arazi Hakkında Karar'ın 1. 

maddesinin; - (a) fıkrasında, belediye ve mücavir alan sınırları içinde imar planı ile iskân sahası olarak ayrılmış yerlerde bulunan, - (b) fıkrasında da, belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunup da bu imar planı ile iskân sahası olarak ayrılmamış olmakla beraber fiilen meskûn halde bulunan ve belediye hizmetlerinden faydalanmakta olan yerler arasında kalan, parsellenmemiş arazi ve arazi parçalarının arsa sayılacağı; ancak bu yerlerdeki arazi ve arazi parçaları zirai faaliyette kullanıldıkları takdirde arsa sayılmayacağı, belirlenmiş. 

ZİRAİ FAALİYETTE FARKLI Kararın 3. maddesinde de söz konusu yerlerde bulunan arazi ve arazi parçalarının; - Zirai faaliyet dışında kullanıldıkları, - Boş tutuldukları - Bir yıldan fazla süre ile nadasa bırakıldıkları, - Beyanda bulunulması gereken yılı izleyen yılbaşından itibaren 5 yıl içinde herhangi bir şekilde devir ve temlik edildikleri, takdirde arsa sayılarak, geçmiş yıl vergilerinin arsaya ait nispet üzerinden tarh, tahakkuk ve tahsil edileceği kararlaştırılmış. 


Hürses/Şükrü KIZILOT 


Geri Dön