03 / 05 / 2024

Artçı sarsıntı sayısı dünya rekoruna gidiyor

Artçı sarsıntı sayısı dünya rekoruna gidiyor

Türkiye'yi sallayan ve yasa boğan Güneydoğu Anadolu bölgesinde meydana gelen ilk zelzelenin akabinde iki bine yaklaşan artçı deprem-sarsıntı olduğu bilgisi verildi.



6 Şubat’ta Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde 10’dan fazla şehirde yıkıcı etkisi çok büyük olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde 2 deprem meydana geldi. Depremin yol açtığı yıkımın akabinde onlarca ülkenin katılım sağladığı arama kurtarma faaliyetlerine başlandı. Fakat artçı depremler hala yaşanmaya devam ediyor.
 Üstelik rekor seviyeye gelmek üzere.

Artçı depremlerin sayısı 2 bin’e yaklaşıyor!

Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde saat 04:17’de 7,7 büyüklüğünde bir zelzele meydana geldi. Depremden Hatay, Adana, Osmaniye, Diyarbakır,  Malatya ve Şanlıurfa başta olmak üzere çevre iller de sallandı.

Daha sonra meydana gelen 200’den fazla ve 6.6’ya ulaşan artçı zelzelelerin akabinden 13:24’te AFAD bilgilerine göre önce 7.6 büyüklüğünde denilen sonra 7.7 olarak revize edilen, Kandilli Rasathanesi bilgilerine göre de 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

AFAD aracılığı ile  paylaşılan verilere baktığımızda ise ilk depremden sonra 200’den fazla, ikinci depremden sonra ise neredeyse her 3 dakikada bir olacak şekilde şu ana kadar 1.400 civarı artçı deprem meydana geldi. Kandilli verilerine göreyse artçı sarsıntı-deprem sayısının 2000’e yaklaşmış durumda.

Artçı sarsıntı sayısı dünya rekoruna gidiyor

Büyük depremlerin akabinden bazen yüzlerce bazen de binlerce artçı sarsıntı yaşanması oldukça normal bir durum. Fakat sayısı binlere varan bu artçı depremler genelde 1-2 seneye yayılan bir süre içerisinde gerçekleşiyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise ilk 3 günden bu seviyeye gelinmiş durumda.

Tabii artçı sarsıntıların-depremlerin ne zamana kadar devam edeceğini bilemiyoruz. Fakat bir ay sürmesi durumunda de iki seneye yayılması durumunda da bilim dünyası için Prof. Dr. Celal Şengör’ün dediği gibi ders kitaplarına girecek kadar önemli bir gelişme.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön