18 / 05 / 2024

Artçı sarsıntı sayısı dünya rekoruna gidiyor

Artçı sarsıntı sayısı dünya rekoruna gidiyor

Türkiye'yi sallayan ve yasa boğan Güneydoğu Anadolu bölgesinde meydana gelen ilk zelzelenin akabinde iki bine yaklaşan artçı deprem-sarsıntı olduğu bilgisi verildi.



Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye genelinde etkili bir acil durum yönetimi ve sivil koruma konularında gerekli önlemleri almak üzere 2009 yılında kurulmuştur. Başkanlık yürütür; hazırlık, hafifletme ve risk yönetimi gibi olay öncesi çalışmalar, müdahale gibi olay sırasında çalışmalar, kurtarma ve yeniden inşa gibi olay sonrası çalışmalar. AFAD, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlıdır.

Türkiye, depremlerde can kaybı bakımından dünyada dokuzuncu, etkilenen toplam insan sayısı bakımından ise beşinci sırada yer almaktadır. Türkiye her yıl ortalama 5 ila 6 büyüklüğünde bir deprem görüyor. Afetlerde her yıl ortalama 1000 kişi hayatını kaybetmekte ve 9000 konut zarar görmektedir.

Artçı sarsıntı sayısı dünya rekoruna gidiyor

Başta 1999 depremi ve ardından gelen çeşitli afetler olmak üzere yönetim ve koordinasyon sorunlarından çıkarılan dersler sonucunda, eski afet sonrası merkezden yerele kriz yönetim anlayışı yerini afet öncesi zarar azaltma faaliyetlerine ve yerelden merkezi risk yönetimi. Bu çerçevede, 2009 yılında çıkarılan kuruluş kanunu ile merkezi düzeyde AFAD, yerel düzeyde kurulan İl Özel İdareleri altında Valiliklere bağlı Afet ve Acil Durum Müdürlükleri kurulmuştur.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön