02 / 05 / 2024

Asgari ücret ve memur maaşlarına zam sonrası gözler özel sektöre çevrildi, işte olası tahminler

Asgari ücret ve memur maaşlarına zam sonrası gözler özel sektöre çevrildi, işte olası tahminler

Cumhurbaşkanı Erdoğan memur ve emekliye bu yıl yapılacak zam oranını yüzde 30'a yükseltti. 2023 yılı için asgari ücret artışı ise yüzde 55 oranında yapıldı. Peki tüm bu veriler ışığında özel sektöre yüzde kaç zam olacak? İşte merak edilen o tahmin...



Cumhurbaşkanı Erdoğan memur ve emekliye yüzde 30 zam yaptıklarını, en düşük emekli aylığının ise 5 bin 500 liraya yükselttiklerini ifade etti. Peki tüm bu veriler ışığında özel sektöre yüzde kaç zam olacak? Ekonomist Muhammet Bayram tahminini paylaştı. Bayram milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

ÖZEL SEKTÖRDE ORTALAMA ÜCRET ARTIŞI NE OLUR?

“Asgari ücretliye bir önceki döneme göre yüzde 100’lük zam yapıldı. Sene başında yapılan zam yüzde 30’lar düzeyindeydi. Dönem ortasında yine yüzde 30 zam yapıldı ve 2023 yılı için uygulanması gereken asgari ücret 8 bin 506 TL oldu.

Milliyet'te yer alan habere göre, bu tutar Türkiye Cumhuriyet tarihinde bir rekordur. Ancak hep belirtmiş olduğumuz üzere asgari ücretin yüksek tutarı diğer ücretlileri de olumsuz etkiliyor.

Mesela burada ortanca ücretler ve komşu ücretler neredeyse kayboldu. Asgari ücret üzerinde maaş alanlar da kendilerini bir yere konumlandırmak istiyor.

Asgari ücret haricinde maaş alanların oranlarını belirtebilmek zor. Yüksek alana daha düşük, düşük alana daha çok zam yapılabiliyor.

Ancak dün Memur ve emeklilere yüzde 25 zam açıklanmıştı. Bugün Cumhurbaşkanı yüzde 30’a revize etti. Bu tutar da aslında referans oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön