27 / 04 / 2024

Asgari ücretliyi kira derdinden kurtaracak TOKİ Sosyal Konutlar için son saatler! Başvuru şartları belli oldu!

Asgari ücretliyi kira derdinden kurtaracak TOKİ Sosyal Konutlar için son saatler! Başvuru şartları belli oldu!

Son yıllarda artan kira ve ev fiyatlarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 13 Eylül’de açıklanacak olan sosyal konut projesine başvuru şartları belli oldu. İşte haberin ayrıntıları…



Dar gelirli aileleri ev sahibi yapma amacıyla tasarlanan projede 250 bin adet konut satışa çıkacak. Projeye kayıt yaptırarak ister ev sahibi olun isterseniz de,  açıklanan arsa projelerinde kendi evini yapabilme imkanları olacak.

Yarın ilk adımı atılacak olan projeyle birlikte 250 bin konut, 100 bin altyapılı arsa satılığa çıkacak.

TOKİ aracılığıyla inşa edilecek toplu konutlara, proje ili sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet eden veya proje il nüfusuna kayıtlı, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine ülke sınırları içinde tapuda kayıtlı konutları bulunmayacak olan, daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış 18 yaşını doldurmuş tüm Türk vatandaşları başvuruda bulunabilecekler. Sosyal konutlar için bir haneden sadece tek bir başvuru alınabilecek.

Yapılacak yeni sosyal konutlarda gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile engellilere özel olarak kontenjan ayrılacak. Genç kategorisinde, 1991 Eylül ayından sonra doğanlar başvuru da bulunabilecek.

Şehit aileleri ise, harp ve vazife malulleri ile bunların dul ve yetimleri dışında başvuruda bulunacaklarda, aylık olarak hane halkı gelirinin İstanbul’da yaşayanlar için en fazla net 16 bin lira, yurt genelinde ise en fazla 14 bin Türk lirası olması şartı aranacak.

Asgari ücretliyi kira derdinden kurtaracak TOKİ Sosyal Konutlar için son saatler! Başvuru şartları belli oldu!

Konutların aylık taksitleri asgari ücretlilerin ödeyebileceği tutarda belirlenecek. Ödemeler, toplam hane gelirinin yüzde 30'unu aşmayacak şekilde, 240 aya kadar vade imkanı getirilecek.

TOKİ eliyle yürütülecek olan konut projesi 81 ilde hayata geçirilecek, en fazla konut ise olası depremin en çok etkileyeceği İstanbul'da yürütülecek.

Proje kapsamında yapılacak olan konutlarda yerel ve yatay mimari tercih edilecek, konutların beş katı geçmeyecek şekilde yapılması planlanıyor. Çevre dostu yapı malzemelerinin kullanılacağı evlerde, sıfır atığa, enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji sistemlerine uyumlu şekilde inşa edilecek.

Proje kapsamında satışa sunulacak 100 bin arsa, elektrik, su ve doğal gaz altyapıları tamamlanmış, imar planları hazır ve inşaat yapılmaya hazır şekilde teslim edilecek. Başvuru bedeli 500 lira olarak belirlenen arsa satışlarından faydalanmaya hak kazananlar bu arsalar üzerine kendi evlerini yapabilecekler. Başvuru şartlarını taşıyanlar arasında bir kura çekilecek.


Geri Dön