28 / 04 / 2024

Assan Karasu'ya 800 milyon dolarlık üretim tesisi kuracak!

Assan Karasu'ya 800 milyon dolarlık üretim tesisi kuracak!

Hyundai’nin Türkiye’deki ortağı Assan, Karasu’ya 800 milyon dolarlık üretim tesisi yatırımı yapacak. Cari açığa eritecek olan yatırım ile savunma sanayi, gemicilik ve otomotiv sanayiine alüminyum sac üretilecek.



Güney Koreli Hyundai’nin Türkiye’deki ortağı Assan, Sakarya Karasu’ya 800 milyon dolarlık alüminyum tesissi yatırımı yapacak. Cenevre Otomobil Fuarı’nda STAR’a konuşan Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Karasu’da yatırım için yerlerinin hazır olduğunu ve seçim sonrası başlayacaklarını söyledi. Bu yatırımın Türkiye’de olmayan bir ürün olduğunu ve bu açıdan cari açığa da büyük katkı sağlayacağını belirten Kibar “Türkiye’de olmayan, savunma sanayine hassas sanayilere, makine ana sanayinin ihtiyacına, gemicilik, denizaltı, otomotiv gövde sacı ve ham maddesi üretebilecek önemli bir yatırım planlıyoruz” dedi.


Cari açığı eritecek


Kibar, şu anda  Ankara  ile bazı görüşmeleri olduğu bilgisini vererek, şöyle devam etti:”Bu yatırım, ithal ettiğimiz ürünlerin tamamen ikamesini hedefliyor. Bu yatırımı yaptığımız zaman başlangıçta 650 milyon dolar, daha sonra 150 milyon dolarla iki fazda yatırım tutarı 800 milyon doları bulacak. Yatırım için yerimiz de hazır, Karasu’da yapacağız. Bu yatırımla ilgili istişarelerimiz var. Müzakerelerimiz devam ediyor. Seçim sonrası başlarız yatırıma.” Ali Kibar, son zamanlarda dolar/TL’deki harekete ilişkin değerlendirmelerde de bulunarak, kur üzerindeki hızlı hareketlerin reel sektörü daha fazla rahatsız edeceğini öne sürdü. İstikrarlı bir kurun, herkes için tercih edilen bir unsur olduğuna dikkati çeken Kibar, “Biz sanayici için, istikrarlı kur daha önemli. Eğer yatırımın, yatırımcı için fizibil ise yatırımcı yüksek faize de düşük faize de o yatırımı yapar” dedi.


HYUNDAI’DEN YENİ SUV GELİYOR


HyundaI Assan ayrıca Türkiye’de yeni bir model üretimine de imza atacak. Ali Kibar dev yatırımın yanı sıra Sakarya’daki fabrika da yeni bir model üretimine daha başlayacakları bilgisini de verdi. Mevcut fabrika’da i10, i20 ve i20 Coupe’yi üreten Hyundai Assan B segmentinde yeni bir SUV modeli daha banttan çıkaracak. Kibar bu yeni model yatırımıyla ilgili olarak da “2016’nın ilk çeyreğinde üretime başlamış olacağız. Yıllık 30-40 bin bu yeni model için üretim yapacağız” dedi.


Star


Geri Dön