29 / 04 / 2024

Atakan Turpçu: Konut satışları yılın ikinci yarısında hızlanacak!

Atakan Turpçu: Konut satışları yılın ikinci yarısında hızlanacak!

Turyapı'nın Yönetim Kurulu Üyesi Atakan Turpcu, 2013'ün ikinci yarısından itibaren konut satışlarının ivme kazanacağını, yatırımda avantajlı olanTürkiye'nin mütekabiliyet satışlarından da yıl içinde önemli bir gelir elde edeceğini belirtti.




Turyapı İnşaat'ın dinamik Yönetim Kurulu Üyesi Atakan Turpcu, Türkiye'nin hızlı ekonomik gelişmesinin dinamosunun inşaat sektörü olduğunu dile getirerek, sürdürülen tüm atılımların yapı sektörüyle paralellik arzettiğini kaydediyor. Büyük kentlerin yanı sıra Anadolu şehirlerin de katılımıyla Türkiye gayrimenkul sektöründe yaşanan büyüme ve gelişmenin giderek daha da derinleştiği ve sağlıklı bir yapıya kavuştuğunu ifade eden Turpcu, Ocak ayından bu yana  konut satışlarının ciddi bir artış kaydettiğini ve İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  dışındaki şehirlerde de yeni bir bahar yaşandığının altını çiziyor.


Türkiye'de inşaat sektörünün 2012 yılında yaşadığı durgunluğun ise bir bakıma yapay olduğunu dile getiren Turpcu, geçen yıl konut kredisi faizlerinin yüzde 1.20 düzeylerine yükselmesine dikkat çekerek, aynı yılın sonunda faiz oranlarının indirilmesiyle birlikte satışlarda hareketliliğin başladığını ve o tarihlerden bugüne artarak devam ettiğini belirtiyor.  


Yatırımcıya uyarı

Gayrimenkul yatırımcılarının dikkat etmesi gereken önemli hususlar olduğunu ifade eden Turpcu, kısa vadeyi hedefleyen yatırımcıların imarlı arsa, konut ve işyeri çerçevesinde hareket etmeleri gerektiğini, beş ila on yıllık vadede yatırım planlayanların ise imar sınırları şehir dışında olan ve yakın dönem içerisinde imara açılacak gelişime dönük alanlara odaklanmaları ve mutlaka yapacakları yatırımların istihbaratlarını da yapmaları gerektiğini dile getiriyor. 


Mütekabiliyet beklentisi yüksek

Mütekabiliyet Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin yaklaşık bir milyon konut satışının önünü açtığını belirten Turpcu, yabancıya satışların arzu edilen düzeye gelmesi halinde derin ve kronik bir ekonomik sorun olarak önümüzde duran cari açık probleminin çözümüne de önemli katkı sağlayacağına vurgu yapıyor. Ancak Turpcu, bu durumun mütekabiliyet için hazırlığını tamamlamış büyük firmaların paylarını artırmaları yönünde olacağını, değişime ayak uyduramayan firmaların ise güç kaybına uğrayacağına dikkat çekiyor.  


Türkiye'ye ilgi gösteren yabancı yatırımcıların hayretlerini gizleyemediklerini ifade eden Turpcu, bu derece canlı, hareketli ve dinamik bir emlak sektörünü Avrupa'nın bir başka ülkesinde görmenin mümkün olmadığını da sözlerine ekliyor ve asıl hedefin Batı toplumlarını Türkiye'ye yatırım yapmaları için ikna etmek olduğunu belirtiyor.


Yurtdışındaki vatandaşlarımız için bankacılık mevzuatı değişmeli

Turpcu, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye konut pazarına olan ilgisi hakkında ise şunları söylüyor: "Yurtdışında yaşayan varlıklı vatandaşlarımız Türkiye’den gayrimenkul almak istediklerinde bankaların sert kuralları sektörün önünü tıkıyor. Yıllar önce yurtdışında yaşamaya başlamış ve kazancını yurtdışında temin eden milyonlarca vatandaşımız var. Bankalar bu durumda olan vatandaşlarımıza Türkiye’de gelir gösteremedikleri için kredi sağlamıyorlar. Bu bakımdan gerçekleştirebileceğimiz birçok satış maalesef gerçekleşmiyor. Halbuki piyasalarda artık yerel değil global anlayış hakim. Bankaların yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın gelir durumlarını dikkate almaları gerekiyor. Örneğin kredi kullanım oranı yüzde 75 değil de yüzde 50 olabilir. Bu sorunun mutlaka bir çözüme kavuşturulması gerekiyor."



TURYAPI İnşaat - 1976 yılında temelleri atılan TURYAPI İnşaat, yapı sektöründe 37 yıldan bu yana sağlamlığın ve güvenin teminatı olarak faaliyet göstermektedir. Zamana dayanıklı ve yaşanabilir estetik konutlar inşa etmek misyonuyla hareket eden TURYAPI İnşaat, kuruluşundan bugüne İstanbul, Ankara, İzmit ve Zonguldak'ta 5000 konuta imza atmıştır. Özellikle birinci derecede deprem bölgelerinde hayata geçirdiği sağlam konutlarla adından söz ettiren TURYAPI, bu bölgelerde tünel kalıp sistemini kullanarak en ileri teknolojik yöntemlerle konut inşa etmektedir. 36 yıllık tecrübesi ve uzman kadrosuyla her geçen gün daha büyük projelere imza atan TURYAPI, hızla büyüyen örnek bir kurum olarak dünyada gelişen yeni teknolojileri Türkiye'de hayata geçirmekte, sektörel normların ilerlemesine katkı sağlamaktadır. www.foresta.com.tr


Geri Dön