Atiye bırakmak ne demektir?
Dava atiye bırakıldığı zaman, Mahkeme davayı müracaata bırakıyor ve yenileme hakkının kullanılmadığı takdirde dava açılmamış kabul ediliyor. Peki, hukukta atiye bırakmak ne demektir? İşte yanıtı...
Atiye bırakmak ne demektir?
Hukukta atiye bırakmak; "davayı herhangi bir karara bağlamadan zamana terk etmek" anlamına geliyor. Bu işlem ile birlikte dava bir sonuca bağlanmadan terkediliyor.
Ancak, belli şartlar altında dosya ileride yeninden açılabiliyor. Bunun için Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında yer alan esaslara uyulması gerekiyor.
Aksi halde dava atiye bırakıldığı zaman, Mahkeme HUMK 409 hükmü gereği davayı müracaata bırakıyor ve yenileme hakkının kullanılmadığı takdirde dava açılmamış kabul ediliyor. Peki atiye dava ne zaman yenilenebilir?
Kanun gereğince, işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebiliyor.
MADDE 150-
(4) Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte taraflara tebliğ edilir. Dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir ay geçtikten sonra yenileme talebinde bulunulursa, yeniden harç alınır, bu harç yenileyen tarafça ödenir ve karşı tarafa yüklenemez. Bu şekilde harç verilerek yenilenen dava, eski davanın devamı sayılır.
(5) İşlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde yenilenmeyen davalar, sürenin dolduğu gün itibarıyla açılmamış sayılır ve mahkemece kendiliğinden karar verilerek kayıt kapatılır.
(6) İşlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve sonradan yenilenmiş olan dava, ilk yenilenmeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılamaz. Aksi hâlde dava açılmamış sayılır.
(7) Hangi sebeple olursa olsun açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır.
Atiye bırakılan davanın yenilenmesi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com