02 / 05 / 2024

atiye bırakmak nedir

atiye bırakmak nedir

Dava atiye bırakıldığı zaman, Mahkeme davayı müracaata bırakıyor ve yenileme hakkının kullanılmadığı takdirde dava açılmamış kabul ediliyor. Peki, hukukta atiye bırakmak ne demektir? İşte yanıtı...

Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? 

Mal bırakan hak sahibi, mirasçısını mirasından yoksun bırakmak isterse mirastan mal kaçırma yoluna gidebiliyor. Bu durumda mirasçıların hukuk yoluna başvurması gerekiyor. Peki, Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? İşte detaylar...

Tapu siciline konulan 31/B şerhi nedir?

Tapu siciline konulan 31/B şerhi, bir taşınmaz hakkında verilen bir karardır. Bu karar neticesinde bazı kısıtlamalar devreye girer. Peki tapu siciline konulan 31/B şerhi nedir, hangi durumlarda devreye girer ve sonuçları nelerdir? İşte 31/B şerhi ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Bedelli askerlik rekor fiyat oldu. Bedelli askerlik yapacaklar bu kadar ödeyecek

Çalışması nedeniyle işini bırakmak istemeyen gençler bedelli askerliğin ne kadar olduğunu merak ediyor. Bedelli askerlikle ilgili son rakam maaş zamlarının ardından belli oldu.

Telefon sabaha kadar şarjda kalırsa ne olur? Telefon şarjda ne kadar kalmalı?

Telefonların şarjları kullanım oranına bağlı olarak tükenebilir. Peki telefonu sabaha kadar şarjda bırakmak zararlı mı, değil mi? İşte merak edilen yanıtlar!

12 ay boyunca 3 bin TL ödenecek... Elinizdeki her şeyi bırakın hemen bakın

Depremden etkilenen ve evlerini bırakmak zorunda kalan vatandaşlara yönelik 12 ay boyunca destek ödemesi gerçekleştirilecek. İşte destek ödemesi hakkındaki detaylar...

Özel okullara yapılan devasa zamlar öğrencileri okulsuz bıraktı! Binlerce öğrenci okulu bırakmak zorunda kaldı!

Özel okulların eğitim dışı hizmetlere yaptıkları astronomik zamlara aileler daha fazla dayanamadı. Veliler çocuklarını özel okuldan alırken, düşük ücret alan öğretmenler ise işten ayrıldı.

Yükseköğrenim öğrencileri için 2023 yılı burs başvuruları başladı. Burs başvuru koşulları neler? Tarihi ne zaman?

Eğitim masrafları giderek katlanınca öğrenciler için burs ya da ek gelir olmadan eğitimini tamamlamak neredeyse hayal oldu. Özellikle ailelerinden uzakta eğitim almak için Türkiye’ye gelen yabancı öğrencilerin önemli bir kısmı eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalıyor. İşte o öğrenciler için 2023 bu

Yaşlılık aylığı için işten ayrılmak şart mıdır?

Yaşlılık aylığı almak için işten ayrılmak gerekir mi? Yaşlılık aylığı için işi bırakmak şart mıdır? İşte detaylar!

Büyükşehir emlak vergisi oranı 2022 nedir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi büyükşehirde yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Peki, büyükşehir emlak vergisi oranı 2022 nedir?

Airbnb'den Ukraynalı mültecilere ücretsiz konaklama yardımı!

Rusya'nın Ukraynalı sivillere karşı yaptığı saldırılar nedeni ile evini geride bırakmak zorunda kalan ve yurt dışına çıkış yapacaklara yönelik konaklama listeleme hizmeti veren Airbnb şirketi yepyeni bir kampanya başlattı, 100 bin Ukraynalı vatandaşa hiç bir ücret ödemeden konaklama hizmeti verecek.

Kardeşler arasında miras nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper 'Yurt dışında yaşıyoruz. 3 çocuğumuz var. Oğlum bize bakıyor, onunla kalıyoruz. Türkiye’deki gayrimenkullerimizi ona bırakmak istiyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz ki kız kardeşleri miras davası açmasın, açsalar bile bir şey elde edemesinler?' sorusunu yanıtladı.

Kiracı gayrimenkulü başkasına devredebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'İşlettiğim büfeyi bırakmak, daha doğrusu bir başkasına devretmek istiyorum. Ancak mal sahibi “Benim iznim olmadan olmaz” diyor. Bu halde durumum nedir?' sorusunu yanıtladı.

2+1 evlerde stoklar eriyor!

Faizlerin düşmesiyle vatandaşlar konut alımına yöneldi. Lüksten kaçınan ve temkini elden bırakmak istemeyenler en çok tamamlanmış 2+1 ev aldı.

atiye bırakmak nedir Haberi

atiye bırakmak nedir

Atiye bırakmak ne demektir?

Hukukta atiye bırakmak; "davayı herhangi bir karara bağlamadan zamana terk etmek" anlamına geliyor. Bu işlem ile birlikte dava bir sonuca bağlanmadan terkediliyor.


Ancak, belli şartlar altında dosya ileride yeninden açılabiliyor. Bunun için Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında yer alan esaslara uyulması gerekiyor.


Aksi halde dava atiye bırakıldığı zaman, Mahkeme HUMK 409 hükmü gereği davayı müracaata bırakıyor ve yenileme hakkının kullanılmadığı takdirde dava açılmamış kabul ediliyor. Peki atiye dava ne zaman yenilenebilir?


Kanun gereğince, işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebiliyor.


MADDE 150-

(4) Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte...