03 / 11 / 2024

Tapu siciline konulan 31/B şerhi nedir?

Tapu siciline konulan 31/B şerhi nedir?

Tapu siciline konulan 31/B şerhi, bir taşınmaz hakkında verilen bir karardır. Bu karar neticesinde bazı kısıtlamalar devreye girer. Peki tapu siciline konulan 31/B şerhi nedir, hangi durumlarda devreye girer ve sonuçları nelerdir? İşte 31/B şerhi ile ilgili kapsamlı bilgiler...




31/B ŞERH NEDİR?

Taşınmaz mülkiyeti, Türkiye'de 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 31/B maddesi tarafından düzenlenen 31/B şerhi olarak bilinen yasal bir kısıtlamayla etkilenebilir. Anayasanın 46. maddesi, devlet ve kamu tüzel kişilerine, kamu yararının gerektirdiği hallerde özel kişilerin mülkiyetinde bulunan taşınmazları kamulaştırma yetkisi vermiştir. 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 31/B maddesi, özel mülkiyete sahip taşınmazların kamulaştırılmasını engelleyen bir kısıtlama getirir. Yani, kamulaştırma tebligatı veya ilanı yapıldıktan sonra, taşınmazın devri veya ferağı 31/B şerhi nedeniyle yasaklanır.

HANGİ DURUMLARDA 31/B ŞERHİ DEVREYE GİRER?

Bir taşınmazın kamu yararı gerektirdiği durumlarda, Acele Kamulaştırma, Kısmi Kamulaştırma ve Trampa gibi çeşitli yöntemlerle kamulaştırılabilir. Ancak, 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 31/B maddesi uyarınca bir taşınmaz üzerine şerh konulabilmesi için öncelikle kamulaştırma bedelinin mahkeme tarafından tespit edilmiş ve taşınmazın idare adına tescil işlemi başlatılmış olmalıdır. Bu nedenle, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 10. maddesi uyarınca bir kamulaştırma işlemi başlatılmış olması gerekmektedir.

31/B ŞERHİNİN SONUÇLARI NELERDİR?

Kamulaştırma işlemi, bir taşınmazın kamusal amaçlar doğrultusunda devlet veya kamu kurumları tarafından zorunlu olarak sağlanmasıdır. Bu işlem sırasında taşınmazın sahibi sadece mülkiyet hakkını değil aynı zamanda diğer tüm haklarını da kaybeder. 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 10. maddesi uyarınca, kamulaştırılan taşınmazın maliki bu taşınmazı işbu şerh ile başka bir kişiye devredemez, temlik edemez ve diğer haklarını başkasına devredemez.

TAPU SİCİLİNE KONULAN 3/B ŞERHİ KALDIRILABİLİR Mİ?

İdare tarafından konulan iş bu şerh, yalnızca idarenin yazılı onayıyla kaldırılabilir. Tapu müdürlüğü, 31/B şerhini taşınmaz malikinin talebi dışında kendiliğinden kaldıramaz. Bununla birlikte mülk sahipleri, şerhin kaldırılması için idareye dava açma hakkını kullanabilirler. Bu dava, şerhin meşru bir nedenle kaldırılması gerektiğine inanan mülk sahipleri tarafından başlatılabilir ve şerhin kaldırılmasına karar verilebilir.

Aile konutu şerhi nedir, nasıl konulur?

Kira sözleşmesinin şerhi nedir? Kira sözleşme şerhi ne işe yarar?

Aile konutu şerhi dilekçesi nasıl yazılır? Aile konutu şerhi dilekçesi örneği 2022!


Geri Dön