17 / 09 / 2024

AVM'ler Anadolu´da 6.5 milyar lira ciro kaybetti!

AVM'ler Anadolu´da 6.5 milyar lira ciro kaybetti!

"Anadolu tüketicisini alışkanlıklarından vazgeçiren ne oldu?




Alışveriş merkezlerinin (AVM) Anadolu´da kaydettiği ciroların 6.5 milyar liraya ulaşarak ilk kez İstanbul´u geride bırakması, "Anadolu tüketicisini alışkanlıklarından vazgeçiren ne oldu?" sorusunu gündeme getirdi

Başlangıçta `lüks ve pahalı´ algısının yarattığı tedirginlikle yaklaşılan AVM´lere tüketicinin ayağını alıştıran en önemli unsurlar, yerel dokunun devamını sağlamak ve aranan markaların tüketiciyle buluşması olarak gösteriliyor. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane, "Anadolu´da istediği model ya da marka için Ankara, Eskişehir gibi merkezlere gidenler vardı. Markalar kendi şehirlerine gelince bu durum ortadan kalktı" dedi.
Anadolulu tüketicilerin caddelerdeki mağaza çalışanlarından gördükleri ilgiyi AVM´lerden de beklediklerini anlatan Nane şöyle konuştu:

"Ulusal ve yabancı markalar yerel çalışanları tercih ettiler. Böylece tüketici caddeden AVM´ye gelince yine ilgiyle karşılaştı. Ahmet bey tek şekerli çayını, Ayşe hanım kahvesini AVM´lerde de buldu. Anadolu´daki AVM´ler Avrupa standartlarında. Mağaza karmasında ulusal ve yabancı markaların yanında yerellere de yüzde 35´e varan kontenjan veriliyor."

Vefa orada bir semt değil!
Kayseri de dahil olmak üzere Anadolu´daki AVM´lerin büyük bir kısmının kentli işadamları tarafından yapıldığını ifade eden Kayseripark Genel Müdürü Muhsin Erkoç şöyle dedi:
"Bu nedenle şehir halkıyla bağ kuruluyor. Öte yandan istedikleri markaları yakınlarında bulmaları, içeri girdiklerinde sinema, imza günü, çocuk alanları gibi her türlü ihtiyaçlarını karşıladıkları için AVM´lere alıştılar."
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal ise duygusal bağın etkin olduğunu söyleyerek, "Üründen çok markayla bağ kuruyorlar. Cadde mağazalarında gördükleri tanıdık yüzleri AVM´lerde görmek onlar için önemli" dedi. Kodal, "Cadde mağazalarındaki pazarlık yerini sadakat kartlarına ve kredi kartlarına bıraktı" diye konuştu.


BESTE ÖNKOL/Milliyet


Geri Dön