28 / 04 / 2024

AVM'lerde dövizle kiralama tartışması!

AVM'lerde dövizle kiralama tartışması!

Geçtiğimiz hafta zam için harekete geçen AVM'ler şimdi de dövizli kiralamaya geçti. Türkiye genelinde organize bir şekilde hareket eden pek çok AVM, yabancı ve yüzde 50 yabancı ortaklı Türk markalara dövizle fatura kesiyor...



“Adil ticarete uygun değil”

AVM lerde dövizle kiralama tartışması!

Konuya ilişkin açıklamalar yapan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, 2018 yılında getirilen kanunun yabancı ortaklı perakendecilere döviz ile kira faturası kesme yolunu açık bıraktığına dikkat çekti. Öncel, “Bu kararı 2018’den bu yana uygulamıyorlardı. Ancak yılbaşından beri AVM’ler ‘ya yasal sınır olan yıllık TÜFE’nin üzerinde ekstra kira zam ya da döviz ile fatura konusunda baskı yapıyor. Bu anlamda fatura kesenler de var. Bu konuda üyelerimizden çok fazla şikayet alıyoruz. Küresel tedarik zincirinde yaşanan problemler nedeniyle çok yüksek maliyet artışları ile karşı karşıyayız. Bazı ürün gruplarında iş artık yönetilemez hale geldi. Tüm dünyada yaşanan yüksek enflasyon da bunu körüklüyor. Son dönemde artan vakalar tüketimi de kısıtlar hale geldi. Yaza kadar alışverişte kısıtlama da öngörüyoruz. Böyle bir dönemde bu kararı doğru bulmuyoruz. Bu çerçevede yabancı ortaklı ve yabancı markalardan da şikayetleri yoğun olarak almaktayız. Konuyla ilgili bakanlığa yazı yazdık. Adil ticaret vurgusunun da yoğun olarak yapıldığı bir dönemde bu davranışı çok adil bulmuyoruz” açıklamasında bulundu.

AVM lerde dövizle kiralama tartışması!

“Borçluluk daha da artacak”

Tescilli Markalar Derneği Başkanı (TMD) İzzet Stamati de bu çerçevede üyelerinden yoğun şekilde şikayet aldıklarına vurgu yaptı. Stamati, “Dövizle kiralama konusunda bazı AVM’lerden yazı gönderilerek emrivaki yapıldığı yönünde bilgiler ve şikayetler alıyoruz. AVM’lerin firmalar ile anlaşarak çözüm odaklı olması gerektiğini düşünüyoruz. Firmalar da AVM’lere anlayışla yaklaşacak ve 2-3 ay boyunca birtakım farklar ödemeyi kabul edecektir. Ama sözleşmelerde yapılacak değişiklikler ileriki dönemde hem enflasyona yol açacak hem de borç yükü yüksek olan markaların daha da borçlanmasına yol açacaktır. Bizler ÜFE ile TÜFE arasındaki farkı tüketiciye yansıtamadık. Ama bu durum yansıtılmasına yol açacak. Mağaza yatırımları da negatif etkilenecek. Yanı sıra hem sabit kira hem de ciro kirası var. Markalar cirosu arttığı sürece o farkı AVM’lere ödeyecek. Dolayısıyla o endişeye kapılmamaları gerekiyor. Bizim ciromuzun artması onlar için ciddi bir avantaj olacak ve AVM’lere ciddi avantaj sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

 


Geri Dön