AVM'lerde dövizle kiralama tartışması!
Geçtiğimiz hafta zam için harekete geçen AVM'ler şimdi de dövizli kiralamaya geçti. Türkiye genelinde organize bir şekilde hareket eden pek çok AVM, yabancı ve yüzde 50 yabancı ortaklı Türk markalara dövizle fatura kesiyor...
MARKALARDAN TEPKİLER
YABANCILAR TÜRKİYE’YE GÜVENMEKLE HATA MI ETTİ?
Ayaydın-Miroglio Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın: BMD ve TMD üyesi birçok marka bu durumdan mustarip. Yeni kira dönemi gelince üç aşağı beş yukarı hepsi aynı rakamlar üzerinden bize faturalar kesmeye başladı. Ben Türk şirketi olmama rağmen yüzde 50 ortağım yabancı olduğu ve gelirim de TL olduğu halde benden dövizle kira isteniyor. Biz de bakanlığa bu kanunun değiştirilmesini ve bizi buna dahil etmemelerini talep ediyoruz. AVM sahipleri bizi tehdit etmeye başladı. Ya yüzde 60 zammı kabul edersin ya da ben sana dövizle fatura keseceğim. Zaten piyasalar kötü, maliyetler anormal derecede arttı. Bir de üstüne bu kadar kira gideri olursa bizim yaşama şansımız kalmayacak. Ayrıca yabancıların hepsi Türkiye’ye inanmış güvenmiş. O zaman bu markalar hata mı yaptı Türkiye’ye yatırım yaparak? Benim ortağım tüm dünyadaki üretimin yüzde 60-70’ini Türkiye’den alıyor. Diğer birçok marka da öyle. Bunlar hem ülkemizde perakende zinciri kurmuş, hem de üretimini Türkiye’den karşılıyorlar. Bu haksızlığın ortadan kaldırılması lazım. Hem dernek hem de markalar olarak hepimiz bakanlığa yazılarımıza ilettik.
“BUNUN DİLE GETİRİLMESİ BİLE HOŞ DEĞİL”
Mango Türkiye Genel Müdürü Sezai Eren: Mağazalarımızın yüzde 90’ı AVM’lerde yer alıyor. 2018’den önce döviz ile kiralama vardı. 2018’de kanun çıkınca yabancılar döviz ile ödeyebilir geri kalanlarda olmaz dediler. Şimdi birkaç AVM, ‘sizden dövizle kira alacağız. Bunda da bir miktar indirim yaparız ‘diyor. Bizim istediğimiz AVM’lerde yerli yabancı ayrımı olmasın. Bu markaların birçoğu dünyadaki mağazalarında sattıkları ürünlerin önemli bir kısmını Türkiye’den alıyor. Mango’da bu oran yüzde 25, Inditex’te yüzde 35. Bunlar sinerji sağlıyor. Bunun ayrı düşünülmemesi gerekir. Bu karar üretimi, mağazacılığı, istihdamı negatif etkiler. Yerli yabancı ayrımı olmaması lazım. Bunun dile getirilmesi bile hoş değil. Yabancı buraya sadece ürün getirmiyor. Perakendedeki bilgisini, birikimini getiriyor. Türkiye globalleşiyor. Türkiye’deki fi rmaya yatırım yapmış yüzde 50’sini almış bir şirkete bu bir cezadır. Sen Türkiye’den bir şirkete ortak oldun diye sana iki katı, yerliye yarısı kadar kira…
“ENFLASYONLA MÜCADELEYE AYKIRI BİR UYGULAMA”
Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz: Birincisi Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin ruhuna aykırı bir durum var ortada. Bizim yüzde 50 yabancı ortağımız var diye yüzde 100 yabancı olsak da dengesiz bir durum var. Kiracının birine TL ile diğerine döviz ile kiralama, birincisi adil değil. İkincisi enflasyon ile mücadele eden bir ülkede AVM’lerin enflasyona direk etki edecek böyle bir uygulama içine girmesi hiç doğru değil. Ya dövize dönüş ya da kiraları fahiş bir şekilde artırmaya yönelik bir eğilim söz konusu. Bazı AVM’lerde bu sorunla karşılaşıyoruz. Bu durum verimliliği düşük noktalarda mağaza kapanmaları sonucunu getirecektir. Bu istihdamı da olumsuz etkiler.
“ORTAK BİR NOKTADA BULUŞULMALI”
Watsons Türkiye Genel Müdürü Mete Yurddaş: Watsons olarak Türkiye’de 300’e yakını AVM’lerde olmak üzere toplam 350 civarında mağazamız bulunuyor. AVM sahiplerinin büyük bir kısmı bu yönde bir uygulama yapmıyor. Biz AVM sahipleri ile diyalog halinde bu süreci yürütüyoruz ve çözümler üretiyoruz. Yerli veya yabancı şirket ayrımı yapılmaksızın tüm perakende şirketlerinin ve bu markaların yer aldığı AVM, bina, mal sahiplerinin yani piyasanın yaşaması, ekonominin canlı kalması için ortak bir noktada buluşulması ve iş birliği yapılması oldukça önemli. Bunun dışında perakendeciler olarak bizler dernekler aracılığıyla yerli yabancı ayrımı yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz.
AVM'ler ve markalar arasındaki kira tartışması alevlendi!
Türkiye'den tarihi rekor! 6 kattan fazla arttı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emeklilere 2 yeni son dakika müjdesi!