28 / 04 / 2024

AVM'lerde dövizle kiralama tartışması!

AVM'lerde dövizle kiralama tartışması!

Geçtiğimiz hafta zam için harekete geçen AVM'ler şimdi de dövizli kiralamaya geçti. Türkiye genelinde organize bir şekilde hareket eden pek çok AVM, yabancı ve yüzde 50 yabancı ortaklı Türk markalara dövizle fatura kesiyor...



AYD: Birkaç AVM ile sınırlı bir uygulama

AVM lerde dövizle kiralama tartışması!

AVM’ler ise bu konuda döviz borçlarını neden olarak işaret ediyor. Gerçekleştirilen açıklamalarda son dönemde yaşanan enflasyon ve kur yükselişiyle birlikte sabitlenmiş rakamlar ile güncel kur arasında yüzde 40’lık bir fark oluştuğuna vurgu yapan AVM’ler, bu sebeple söz konusu uygulamaya geçtiklerinin altını çiziyor. Geçen  hafta Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir araya geldiklerine ve kira yükselişi için ÜFE+TÜFE’yi ikiye bölüp yıllık olarak hesaplanması ve artışın her ay için aynı olması talebini gündeme getirdiklerine dikkat çeken Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, döviz konusunda atılan adımların ise yasal olduğunu dile getirdi. Altaş, “Yabancı birçok marka dövize göre fi yat ayarlaması yapıyor. Dövizi anında fi yata yansıtıyorlar. AVM’lerin kendilerinin aldığı bir karar bu ve sadece birkaç AVM ile sınırlı bir uygulama” dedi.

AVM lerde dövizle kiralama tartışması!

Yabancıya kiralamada döviz istisnası 2018’de gelmişti

2018 yılında yayınlanan tebliğde bulunan söz konusu maddede şu ifadelee yer veriliyor: 

“Dışarıda yerleşik kişilerin Türkiye’de bulunan; şube, temsilcilik, ofi s, irtibat bürosu, doğrudan veya dolaylı olarak yüzde elli ve üzerinde pay sahipliklerinin veya ortak kontrol ve/veya kontrolüne sahip bulunduğu şirketler ile serbest bölgedeki faaliyetleri kapsamında serbest bölgelerdeki şirketlerin işveren veya hizmet alan olarak taraf olduğu iş ve hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkündür.”


Geri Dön