29 / 04 / 2024

AVM'lerde kira indirimine devam!

AVM'lerde kira indirimine devam!

Şimdiye kadar yurt içi ve yurtdışında 50’nin üzerinde AVM’ye proje & konsept geliştirme, kiralama ve yönetim hizmeti veren KDM, yaptığı araştırma sonucunda Türkiye'nin AVM karnesini çıkardı. 



2020 yılı itibariyle Türkiye'nin 81 ilinde 65 ilinde avm bulunuyor. Toplam AVM sayısı 434 olurken, toplam kiralanabilir alan 13 milyon metrekare oldu. 

Toplam kiralanabilir alan sıralamasında başta İstanbul var, onu  Ankara  ve  İzmir  takip ediyor. Bin kişiye düşen m2 listesinde ise sıralama Ankara, İstanbul, Bolu olarak değişiyor. İlçelere bakıldığında 1000 kişiye düşen kiralanabilir alanın en yüksek olduğu yerler İstanbul Bakırköy, İzmir Balçova, İstanbul Şişli olarak öne çıkıyor.

KDM’nin kurucusu Murat İzci, “AVM’lerin modern perakendenin gelişimine, istihdama kayıtlı ekonomiye ve sosyalleşmeye büyük faydası var. Ama plansız büyümemiz hak ettiği değerin altında bir görüntüye sebep oluyor'' dedi.

Verimli AVM sayısı artacak

AVM yatırımlarıda Avrupa düzeyine ulaştığımızı ancak gelir oranının yükselmesi gerektiğini söyleyen İzci, ''Sektörümüzde verimliliğin evrileceği günleri bekliyoruz'' dedi. ''AVM sayısında istediğimiz rakama ulaşacağız'' diyen İzci, verimli AVM türlerinin artacağını söyledi. 

Kira indirimine devam

AVM'lerde markalaşmanın önemine değinen Murat İzci, perakendeci ve AVM yatırımcısı arasında arabuculuk yaptıklarını söyledi. AVM'ler kira indiriminin hala devam ettiğini söyleyen İzci, kiraların cironun baz alınarak hesaplandığını söyledi. 

AVM ciroları yüzde 75'i yakaladı

Pandemi sürecine rağmen AVM cirolarının yüzde 75 seviyelerine ulaştığını söyleyen İzci, ''Temmuz sonu itibariyle cirolar yüzde 70'i yakaladı. Bayram kaynaklı cirolar üst seviyeye ulaştı'' dedi. 

1 turist 10 Türk kadar alışveriş yapıyor

AVM cirolarında turist önemine dikkat çeken Murat İzci, turistlerin ülkemizi çok sevdiğini, ekonomimize olumlu etki sağladığını, pandemi sürecinin sona ermesiyle ciroların üst seviyeye çıkacağını söyledi. İzci, ''1 turist 10 Türk kadar alışveriş yapıyor'' diye konuştu. 

AVM'lerin imajını düzeltmeliyiz

Merak edilen soruları da yanıtlandıran İzci, AVM'ler için bir imaj çalışması olup olmadığıyla ilgili soruya şu cevabı verdi:
''AVM imajının düzeltilmesi gerekiyor. Gezi olaylarından sınra AVM'lerden nefret edilir hale geldi. Ancak kimse AVM'ler vazgeçemiyor. Bu nedenle bu konu hakkında çalışma yapılması gerekiyor.''

2021'in sonuna kadar 26 AVM daha açılacak!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com 


Geri Dön