Avrupa Birliği üyesi 15 ülke doğal gaza tavan fiyat istiyor!
Avrupa Birliği (AB) üyesi 15 ülke, AB Komisyonu'ndan, ithal doğal gaza tavan fiyat uygulamaya ilişkin plan hazırlamasını istedi.
"En ciddi sorun olan doğal gazın toptan fiyatı konusunu henüz çözemedik" ifadesinin altı çizilen mektupta, Avrupa'daki bütün toptan doğal gaz işlemlerine tavan fiyat uygulanması gerektiği belirtildi.
Mektupta, gaz fiyatlarının sınırlandırılmasının, hanelerin ve işletmelerin enflasyona karşı korunması için önemli olduğu vurgulanarak, bu tavan fiyatın arz güvenliği sağlanacak biçimde tasarlanabileceği belirtildi.
Üye ülke bakanlarının enerji krizine yönelik alınacak tedbirleri görüşmek üzere 30 Eylül 2022'de Brüksel'de olağanüstü toplantı yapacağı hatırlatılan mektupta, AB Komisyonu'nun bu toplantı öncesinde gaz konusunu da içeren bir plan ortaya koyması istendi.
Hollanda, Almanya ve Danimarka gibi ülkeler bu aşamada doğal gaz fiyatlarına tavan getirilmesi fikrine sıcak yaklaşmıyor.
Gaza tavan fiyat getirilmesinin enerji arz güvenliğini riske neden olacağı görüşünde olan bu ülkeler, uygulamanın özellikle kış aylarında doğal gaz tedarikine zarar verebileceğini düşünüyor.
AB Komisyonu tarafınca iki hafta önce açıklanan acil durum planı, fosil yakıt firmalarından katkı alınmasını, düşük maliyetli elektrik üreticilerinin gelirlerinin sınırlandırılmasını, elektrik talebinin düşürülmesini ve enerji şirketlerine likidite sağlanması yer alıyordu. Bu şekilde sağlanacak 140 milyar avro kaynakla da halk ve işletmelere destek olunması öngörülüyordu.
AB Komisyonu, plana, ithal doğal gaza tavan fiyat getirilmesini de dahil etmemişti. Komisyonun bu hafta enerji krizine yönelik yeni tedbirlerin detaylarını açıklaması bekleniyor.
Öte yandan Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Rus doğal gazının ihracında yaşanan enerji kesintileri, Avrupa'da Çin'de üretilen yeni nesil güneş enerjisi panellerine talep patlamasına sebep oldu.
Ukrayna-Rusya savaşını sonrasında Rus enerji şirketi olan Gazprom, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa'ya günlük doğal gaz sevkiyat kapasitesinde ciddi düşüşler yaşanmış, eylül ayı başında ise tamamen durdurmuştu.
Enerji ithalatında büyük bir oranda Rusya'ya bağımlı bulunan Avrupa ülkeleri gaz akışını durdurma kararı sonrasında bir enerji kriziyle yüz yüze gelmişti.