02 / 05 / 2024

Avrupa'da rekor kıran doğal gaz fiyatı doları fırlatacak

 Avrupa'da rekor kıran doğal gaz fiyatı doları fırlatacak

Küresel fırtına Türkiye'de de enerji faturasını katlayacak. Peki ekonomimiz buna hazır mı? Yoksa seçim atmosferinde tüm zamanların en yüksek enflasyonu ve son yılların en yüksek bütçe açığına doğru son sürat gidiyor muyuz?



 

Avrupa'da enerji fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor. Geçtiğimiz hafta sonu doğal gazın bin metreküpü 3 bin 600 euroya yükselerek rekor üstüne rekor kırdı. Ekim ortasından itibaren doğal gaz tüketiminde ciddi bir artış yaşanmaya başlayacak. Türkiye'nin enerji faturasıyla birlikte Botaş'ın yapması gereken aylık ödemelerin maliyeti de katlanacak. Ekonomist Uğur Gürses, Avrupa'daki enerji fiyatlarının cuma günü rekor fiyattan kapandığına işaret ederek doğal gazın bin metreküpünün 3 bin 600 euroya yükseldiğini vurguladı. Rusya Ukrayna savaşı öncesinde bu rakamın 325 euro olduğuna dikkat çeken Gürses,  Bu fiyat seviyesinin Türkiye için enerji faturasının3-4 kat artması anlamına geldiğini kaydeden Gürses, Haziran ayında Türkiye'nin net enerji faturasının 67 milyar dolar olduğunu bir önceki haziranda ise bu rakamın 27 milyar dolar olduğunu ifade etti. 2022-2023 arasında bu fiyatların korunması halinde enerji faturasının en az üçe katlanacağını belirten Gürses, yanlış ekonomi politikaları nedeniyle TL'deki değer kaybının sürdüğünü, döviz talebinin daha da şiddetlendiğini söyledi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön