10 / 05 / 2024

Avrupa'ya vizesiz seyahat bitiyor mu? Hedefte Türkiye’den vize istemeyen Balkan ülkeleri var

Avrupa'ya vizesiz seyahat bitiyor mu? Hedefte Türkiye’den vize istemeyen Balkan ülkeleri var

Günümüde göçmen sorunuyla baş etmeye çalışan Avrupa, şimdi de vizesiz girilen Balkan ülkelerini sıkı bir şekilde takibe aldı. İşte ayrıntılar...



Avrupa Birliği (AB), yasa dışı göçle mücadelede kapsamında bir takım önlemler almaya çalışıyor. Bu önlemler kapsamında, özellikle Avrupa’da Schengen’e tabi olmayan ülkelere vizesiz girişi zorlaştırarak kaldırmak niyetinde.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberie göre; komisyonun hedefinde yer alan, Arnavutluk ve Sırbistan gibi bazı Balkan ülkeleri de mevcut. Özellikle Sırbistan, Türkiye merkezli yasa dışı göç için önemli bir basamak olarak biliniyor.

Avrupa Birliği'ne göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Orta Doğu'daki gerilim sonrası Avrupa’nın güvenlik alanının sıkılaştırılması gerekiyor. Çarşamba günü Avrupa Parlementosu ile Avrupa Birliği Komisyonu üyelerine sunulan yeni düzenleme, Avrupa ülkeleri açısından risklerin çok fazla yükselmesi durumunda, birlik dışındaki ülkelere tanınan vize muafiyetinin "kolayca askıya alınmasını" öngörüyor. Tasarı, Avrupa Birliği AB ülkelerinin, gerekli gördükleri durumda, üçüncü ülkelere tanınan vizesiz seyahat hakkının, hızlı bir şekilde otuz altı aya kadar askıya almasına olanak tanıyor.

Komisyona göre, Avrupa Birliği’nin Schengen vizesi istediği bazı ülkelerin vatandaşları , AB'nin vize istemediği bir başka ülkeye gidip, oradan da yasa dışı yollardan Avrupa’ya geçebiliyor. Yaşa dışı göçmenler, örneğin Sırbistan’dan kaçak yollarla Macaristan'a, Hırvatistan'a ve Slovenya'ya geçerek AB sınırlarından içeri girebiliyor. Avrupa Birliği, aralarında Balkan devletlerinin de bulunduğu yaklaşık 60 ülkeye de 90 güne kadar vizesiz seyahat hakkı veriyor.

 Avrupa ya vizesiz seyahat bitiyor mu? Hedefte Türkiye’den vize istemeyen Balkan ülkeleri var

VİZESİZ GİRİLEN BALKAN ÜLKELERİ

Arnavutluk - Doksan Güne Kadar Vizesiz.
Bosna-Hersek - Yüz gün içinde doksan günü aşmamak kaydıyla vizesiz.
Kosova - Doksan güne kadar vizesiz.
Makedonya - Doksan güne kadar vizesiz.
Sırbistan - Yüz gün içinde doksan günü aşmamak kaydıyla vizesiz.
Karadağ - Yüz seksen gün içinde doksan günü aşmamak kaydıyla vizesiz.

VİZESİZ EN UCUZ NEREYE GİDİLİR?

Vizesiz gidilebilecek en ucuz 10 ülke arasında ise; Fas, Ukrayna, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Uruguay, Gürcistan, Tayland yer almaktadır.

Vize sorunun nedenleri neler? Vize sorunu ne zamana kadar sürecek?

Türk vatandaşlarına kolay Schengen vizesi veren ülke belli oldu!


Geri Dön