02 / 05 / 2024

Avustralya artan konut fiyatlarından tedirgin!

Avustralya artan konut fiyatlarından tedirgin!

Avustralya'da giderek artan emlak fiyatlarınından şikayetlerin artması üzerine Avusturalya'da son yıllarda artan konut fiyatları Türkiye'dekinin aksine, ülkede tedirginlikle karşılaşıyor.



Avustralya'da giderek artan emlak fiyatlarınından şikayetlerin artması üzerine Avusturalya'da son yıllarda artan konut fiyatları Türkiye'dekinin aksine, ülkede tedirginlikle karşılaşıyor. Uzmanlar, konutta asın bir balon oluşmasının tüm ekonomi üzerinde yıkıcı etkileri olabileceği konusunda yetkilileri sık sık uyarmaya başladı.


Federal Hazine Bakanı Joe Hockey'in, ev alamayanların daha iyi maaşlı iş bulmaları gerektiği" yolundaki konuşmaları bu ülkede büyük tepki topladı. Aynca, Hockey'in emlak zengini olduğunun ortaya çıkması, bu ülkede uygulanan ekonomi politikalarının sorgulanmasına neden oldu. 


Avustralya medyasmda giderek artan şekilde yer alan haberlerde, bakanın emlak zengini olduğu ortaya çıkartılırken, Hockey'in sözleri, mensubu olduğu Liberal Parti milletvekilleri tarafından da eleştirildi. 

Siyasi uzmanlar, Hockey'in önümüzdeki Federal seçimler öncesinde, yerini kaybedebileceği yorumlarında bulunmaya başladı. 


Avustralya Federal Başbakanı Tony Abbott ise pek çok Avustralyalı gibi halen evinin taksitlerini ödediğini belirterek, "Abbot ailesi olarak evlerinin borcunu ödemeye çalışan Avustralyalıları çok iyi anlıyoruz. Pek çok Avustralyalı gibi biz de halen evimizin taksitlerini ödüyoruz. Benim 3 kızım var ve onlar da bir süre sonra bir şekilde emlak piyasasına girerek, kendi evlerini alacak ve taksitlerini ödemeye başlayacaklar" şeklinde konuştu. 


Ekonomi uzmanları Avustralya'da ev satın almanın zorlaşmasının yanı sıra, fiyatların şişmesinin, piyasalarda istikrarsızlığa neden olabileceği uyarısını da daha sık şekilde yapmaya başlamış durumda. 


DOLAR'LA BİRLİKTE FİYATLAR DA ARTIYOR 


ÖTE yandan, Avustralya doları, Amerikan doları karşısında son bir yılda yüzde 18 değer kaybına uğradı. Morgan Stanley ekonomi analisti Chris Nicol, "Aslında Avustralya Merkez Bankası'nın düşük faiz uygulamaları nedeniyle piyasalarda bir yorgunluk var" yorumunu yaptı. Öte yandan Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens, yeni bir faiz indirimi çağrısında daha bulundu. Eğer bu  gerçekleşirse, Avustralya'da 5' şu anda yüzde 2 ile düşük olan faiz oranları rekor derecede daha da düşecek. Faizlerin düşmesinin en önemli etkilerinden birisi ise emlak piyasasında ev fiyatlarının artması olarak kendini gösteriyor. Daha ucuz kredi alınabildiği için alıcılar evlere daha yüksek fiyatlar önerebiliyor. Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens ayrıca, Federal hükümetin harcamaları artırmak suretiyle ekonomiyi canlandırmaya çalışmasını da istiyor. Ancak harcamaların arttırılması da, zaten bütçe açığı olan hükümetin kısef.vadede de olsa, daha fazla borç içine girmesi anlamına geliyor. 


Taraf


Geri Dön