27 / 04 / 2024

Ayçiçeğinde alım fiyatı üreticiyi üzdü

 Ayçiçeğinde alım fiyatı üreticiyi üzdü

Ayçiçeği alım fiyatı açıklandı. Açıklanan rakamlar bu yıl çayır tırtılı ile büyük bir mücadele veren üreticide hayal kırıklığı yarattı.



Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) tarafından açıklanan ayçiçeği avans fiyatı üreticiyi memnun etmedi.  Trakya Birlik'ten yapılan açıklamada, Rusya ve Ukrayna savaşının buğday ve ayçiçeği gibi stratejik tarımsal ürünlerin önemini bir kez daha ortaya çıkardığı belirtilerek bu yıl Türkiye'de ayçiçeği ekim alanlarının yüzde 10 arttığı ifade edildi. Açıklamada 1 milyon 850 bin ton civarında gerçekleşmesi beklenen rekolte ile Türkiye'nin kendine yeterlilik oranının yüzde 70 seviyelerinde gerçekleşeceğinin tahmin edildi.

Birlik'ten yapılan açıklamada, fiyat belirlenirken küresel ve ekonomik unsurların yanı sıra üretici ortakların üretim maliyetleri ve üründen beklenen gelir seviyelerinin de değerlendirildiği belirtilerek piyasa koşulları göz önüne alınarak 2022-2023 sezonunda yüzde 40 yağlı baz ürün için ton başına 12 bin TL ödeme yapılacağı bildirildi. Uluslararası sözleşme oranı olan yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği için ise avans ödemesi ton başına 12 bin 720 lira olarak gerçekleştirilecek. Yağ oranı yüzde 50 olan ayçiçeği için ise ton başına 13 bin 800 lira ödeme yapılacağı kaydedilirken olası gelişmelere paralel olarak ön alım fiyatı üzerinden ürün döken üreticilere, olumlu gelişmelerden doğacak farkların da yansıtılacağı ifade edildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön