06 / 05 / 2024

Ayçiçek yağında kırmızı alarm! Fiyatları yeniden çıkabilir!

Ayçiçek yağında kırmızı alarm! Fiyatları yeniden çıkabilir!

Geçtiğimiz sene ve bu senenin başlarında fiyat rekoru kıran ayçiçek yağı tekrar gündeme geldi. Son zamanlarda etikette düşüş yaşayan ayçiçek yağı yüzde 30 seviyesinde gerileme yaşadı.



Ayçiçek yağı, ayçiçeği tohumlarından elde edilen bitkisel bir yağdır. Ayçiçeği bitkisi, özellikle Türkiye, Rusya, Ukrayna, Arjantin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Ayçiçek yağı, genellikle yemek pişirme, kızartma ve salata sosları gibi yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılır.

Ayçiçek yağı, doymamış yağ asitleri, E vitamini ve diğer bazı besin maddeleri açısından zengindir. Ancak, yüksek miktarda doymamış yağ asitleri içermesinden dolayı, aşırı tüketimi kalp sağlığı için risk oluşturabilir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklarda kızartma için kullanıldığında, ayçiçek yağı okside olabilir ve sağlık açısından zararlı serbest radikaller üretebilir. Bu nedenle, ayçiçek yağı, dengeli bir diyetin bir parçası olarak tüketilmeli ve yüksek sıcaklıklarda kullanılmaktan kaçınılmalıdır.

KURAKLIK ÜRÜN FİYATLARINI ETKİLİYOR

Ülkemizde yaşanan enflasyon ile beraber birçok ürün ücretinde büyük bir yükseliş meydana gelmişti. Ülkemizde en çok konuşulan ürünlerden birisi de ayçiçek yağı olmuştu. Ayçiçek yağı için lazım olan yağlık ayçiçeği gereksiniminin hemen hemen yüzde 50'si Trakya aracılığı ile karşılanıyor.

Ayçiçek yağında kırmızı alarm! Fiyatları yeniden çıkabilir!

Ekim dönemi için hazırlıkları başlatan üreticiler kuraklık bakımından tasa duyuyor. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç aracılığı ile durum açıklaması geldi. İlerleyen günlerde ürün hakkında sıkıntılar yaşanma ihtimalinin görüldüğünü söyledi. En çok yağış olan dönemlerde çok az bir yağışın olmasıyla beraber neredeyse kasım, aralık,  ocak ve şubat aylarında hiç yağmur ve kar yağmadı.

Geçtiğimiz senede da kurak bir halde geçen Trakya bu durum karşısında mağdur oldu. Ülke genelinde oluşan kuraklık ile beraber geçtiğimiz senelerdeki kar yağışının çok olduğu ülkelerde dahil olmak üzere kuraklık söz konusu. Yağış miktarına bakıldığında ise büyük bir gerileme yaşandığının altı çizildi.

 

 


Geri Dön