02 / 05 / 2024

Aydın İmar A.Ş.'nin arsa ihalesinde son durum!

Aydın İmar A.Ş.'nin arsa ihalesinde son durum!

Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İmar AŞ'nin eski otogar alanı ile ilgili ikinci kez ihale kararı alması ve bu ihalede 7.7 milyon liralık artış belirlemesi yeni bir tartışma başlattı.



Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İmar AŞ'nin eski otogar alanı ile ilgili ikinci kez ihale kararı alması ve bu ihalede 7.7 milyon liralık artış belirlemesi yeni bir tartışma başlattı. İlk ihalede bedelin 15.4 milyon lira olarak belirlenmesinin ardından Aydın Valiliği ve Efeler Belediyesi, "yürütmeyi durdurma davası" açmıştı. Dava mahkeme tarafından kabul edilerek, yürütmeyi durdurma kararı alındı ve ihale iptal edildi. Bu süreçte İzmir-Denizli karayolu üzerinde bulunan arazinin mülkiyeti Efeler Belediyesi'ne devredildi. Efeler Belediyesi'nin hizmet binası yapmayı planladığı alanla ilgili son hamlesini yapan Büyükşehir'in, 30 Mayıs'ta İmar AŞ'nin yeni bir ihaleye çıkacağını duyurarak ihale şartnamesi hazırlaması, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.


7.7 milyon lira fark


İlk ihalede 15.4 milyon lira olan muhammen bedelin, ikinci ihalede 23.1 milyon lira olarak belirlenmesi dikkat çekti.


Aydınlı eski bürokrat Haşmet Aysan, bir ayda muhammen bedelde 7.7 milyon lira değişiklik yapılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. İhale şartnamesinin evlere şenlik olduğunu belirten Aysan, "Madem bu yerin gerçek muhammen bedeli 23 milyon 139 bin 900 liraydı, ilk ihalede neden 15 milyon 426 bin 600 lira olarak belirlendi? Hesabını yapamayan ihaleyi nasıl yapar? Özellikle Efeler ilçesinde oturan vatandaşların, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bu konuda kamuoyu baskısı oluşturmaları için bir araya gelmeleri gerekiyor" dedi.


Efeler yargıya gidiyor


Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan da, halkın hakkını kimseye yedirmeyeceklerini söyledi. İhalenin yürütmesinin durdurulması için pazartesi günü mahkemeye başvuracaklarını kaydeden Özakcan, "Şirketler yararına olan projeye katılmadığımızı ifade etmek istiyorum. Hukuksal haklarımızı korumak üzere yargıya gideceğiz. Pazartesi günü mahkemeye başvurumuzu yapacağız" diye konuştu.


Neler yaşandı?


Aydın İl Özel İdaresi'ne ait malların dağıtımında adaletsizlik yapıldığı gerekçesiyle Yargıtay'a açtığı iptal davasını kazanarak Paylaşım Komisyonu'nun yeniden toplanmasını sağlayan Aydın Büyükşehir Belediyesi, Aydın Belediyesi'nin mallarının paylaşımı ilgili yaptığı açıklamada, 21 Nisan 2014'te yapılan komisyon toplantısında alınan kararın iptali için açılmış bir dava veya mahkeme kararı bulunmadığı için, o toplantıda alınan kararların hukuken kesinleşmiş olduğunu bildirmiş, eski otogar alanındaki 3 bin 571 metrekare alanın Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu ileri sürmüştü. Aydın Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaşım Komisyonu'nun 27 Nisan 2016'da yaptığı toplantının yasal olmadığını savunan Aydın Büyükşehir Belediyesi, o günkü toplantıda alınan kararlara şerh koydurmuş ve ardından iptali için yargıya başvurulmuştu.




Yeni Asır


Geri Dön