04 / 05 / 2024

Aydoğan İnşaat butik projelerle büyüyor!

Aydoğan İnşaat butik projelerle büyüyor!

Aydoğan İnşaat son 10 yılda, konut sektörüne büyük projeler damgasını vurdu. Özellikle İstanbul'da şehir merkezinden uzak ancak sosyal donatılarla lüks imkanlara sahip büyük konut projeleri, cazibe merkezlerine dönüştü...



Son 10 yılda, konut sektörüne büyük projeler damgasını vurdu. Özellikle İstanbul'da şehir merkezinden uzak ancak sosyal donatılarla lüks imkanlara sahip büyük konut projeleri, cazibe merkezlerine dönüştü. Bu trend hâlâ devam ediyor olsa da son dönemde "butik" projeler öne çıkmaya başladı. 


Çokkatlı, çoğunlukla şehir merkezinden uzak projelerin aksine, şehir merkezlerinde nispeten az katlı, eski mahalle yaşamını lüksle buluşturan butik projeler, hız kazanmaya başladı. Hatta kentsel dönüşümün sağladığı fırsatlardan yararlanma amacıyla bugüne kadar büyük konut projelerine imza atan birçok gayrimenkul şirketinin de büyük projelerin yanında butik projelere yöneldiğini görüyoruz. 


1987 yılından bu yana Caddebostan, Ataşehir, Erenköy, Suadiye, Moda gibi İstanbul'un Anadolu yakasının önemli semtlerinde inşa ettiği A plus konutlarla butik projelerin mimarı olan Aydoğan İnşaat, ilginin son dönemlerde artmasının etkisiyle vites büyütüyor. Erenköy'de yapacağı 54 dairelik butik konut projesinin yanısıra Tuzla'da Aydoğanpark projesiyle altı bloktan oluşan mahalle havasında bir site inşa ediyor. 



Aydoğan İnşaat, kurulduğu günden itibaren, bugün kentsel dönüşümün sağladığı olanakların da etkisiyle trend haline gelmeye başlayan butik projelerle büyüyen bir şirket. Şirketin yönetim kurulu başkanı İrfan Aydoğan, "Butik projelerle müşterilerimizle bire bir ilişki kurabiliyoruz. Böylece onların isteklerini göz önünde bulundurup kişiye özel tasarımlar yapabildik. Kapının modelinden seramiğe, beyaz eşyadan mutfak dolaplarına kadar müşterilerimize verdiğimiz seçim hakkıyla bir anlamda istedikleri evi yaratmalarını sağladık. Panaromapark Moda Evleri projemizle (216-370 metrekare arası değişen 25 daireli) Modanın ilk butik sitesini yaparak çıtayı daha da yukarı çektik" diyor. 



Önümüzdeki dönemde de butik konut projeler yapmaya devam edecek olan Aydoğan İnşaat, kentsel dönüşüm olanaklarından da yararlanarak Erenköy'de (Cadde Park Erenköy) dördü dubleks olmak üzere 54 dairelik bir projeye start verdi. İrfan Aydoğan, "Tek blokta 54 dairelik bir konut inşa etmemize rağmen iki katlı kapalı otoparkı, sauna ve fıtness salonları, A plus işçilik ve malzeme kalitesiyle, büyük konut projelerindeki aranılan tüm ayrıcalığı sunuyoruz" diyor. 


Aydoğan İnşaat, bu projede olduğu gibi, bugüne kadar kendi arsaları üzerinde yaptığı projelerin yanı sıra kat karşılığı projeler geliştirerek bir anlamda kentsel dönüşüme de katkı sunuyor. Aydoğan bunu, "Bugün kentsel dönüşüm denilen işi biz eskiden beri yapıyoruz" diyerek tanımlıyor. Şirket, bu kapsamda Göztepe ve Suadiye'de üzerinde çalıştığı 24'er dairelik iki ayrı projeye ise bu yıl başlayacak. 


A Plus butik konut projelerinin miman Aydoğan İnşaat, bu deneyimini son yılların yükselen yıldızı Tuzlaya taşıyor. Aydoğanpark Tuzla projesi, 19 bin 810 metrekarelik inşaat alanında, iki parsel üzerinde inşa edilecek. Tuzla İstasyon Caddesi'nde altı bloktan oluşacak olan proje, 2+1'den başlayan, 4+2 dubleks dairelerin de bulunacağı 120 daireden oluşuyor. 


Aydoğanpark Tuzlanın bölgedeki mevcut projelerden farklı olacağına dikkat çeken Aydoğan, 'Yüksek binalar yerine dört kattan oluşan bir yapı inşa ederek mahalle havasını site anlayışı ile Tuzlaya taşımak istiyoruz. Metro,  Marmaray  gibi yeni ulaşım olanakları ve İstanbul'un en büyük yedi projesinden biri olarak gösterilen marinasıyla Tuzla, İstanbul'un en önemli cazibe merkezlerinden biri olacak. Bu yeni cazibe merkezinde biz de varız" diyor. 


Uzun bir zamandır proje üzerinde çalıştıklarını belirten Aydoğan, özellikle Modada yaptıkları gibi burada da müşterilerin isteklerine uygun bir proje geliştirdiklerini söylüyor. Aydoğan, "Kendi ekibimizin yanı sıra bu projeyi geliştirmede danışmanlık desteği de aldık. Ayrıca etkin bir beklenti araştırmasıyla müşterilerimizin isteklerini anlamaya çalıştık. Bu anlamda başlangıçta 1-1 daireler de yapmayı planlarken, müşterilerimizin tercihleri nedeniyle vazgeçtik. Bunun yerine mahalle havası yaratmayı tercih ettik" diyor. Fitness merkezi, sauna, park, kapalı otopark, spor sahası ve yüzme havuzunun yer alacağı Aydoğanpark'ta, dairelerin büyüklüğü brüt 65-230 metrekare arasında değişiyor. 


Erenköy, Tuzla ve gelecek yıl devreye girecek olan Göztepe, Suadiye projelerinin yanı sıra Aydoğan İnşaat, Beykoz, Kurtköy ve Zonguldak'taki var olan arsaları üzerine konut projeleri geliştirmek için çalışmalarını yürütüyor. Farklı bölgelerde arsa arayışlarını sürdürdüklerini vurgulayan Aydoğan, bu anlamda Tuzla'da da birtakım arsalar için görüşmeler yaptıklarını söylüyor. 


Aydoğan İnşaat bunların yanı sıra 2022 Dünya Kupasına evsahipliği yapacak olan Katara gayrimenkul projeleri geliştirmek için gidiyor. Katar'da butik gayrimenkul işleri yapan Lotus şirketinden kendilerine gelen teklifi değerlendirdiklerini belirten Aydoğan, "Lotus ile Katar'da konuttan ticari gayrimenkule kadar birçok projeye imza atmayı hedefliyoruz. Özellikle Dünya Kupası nedeniyle yapılacak olan binalarda yer almak istiyoruz" diyor. Katar'da iş yapmanın önkoşullarından biri, yerel şirketin yüzde 51 paya sahip olması. Bu çerçevede Katar'da kurulacak şirkette Lotus yüzde 51, Aydoğan İnşaat ise yüzde 49 oranında pay sahibi olacak. 


İstanbul'da plaza ve iş merkezi gibi birçok gayrimenkul projesine de imza atan Aydoğan İnşaat'ın bağlı bulunduğu grup, başta Zonguldak olmak üzere bazı illerde dünya markalarının (Unilever, Philip Morris, Algida) distribütörlüğünü de kapsayan 60 yıldan fazla ticari geçmişe sahip. Zonguldak'ta otel işletmeciliği de yapan Aydoğan ailesi 1990 yılında bütün şirketlerini Aydoğan Group çatısı altında topladı. Özellikle konut sektöründe büyüyen grup, İstanbul'da butik otelcilik işine girmeyi de hedefliyor. 


Zonguldak'taki Ay Otel'i kentsel dönüşümden yararlanarak yenileyecekleri bilgisini veren Aydoğan, önümüzdeki dönemde İstanbul'da da şehir otelciliği için birtakım projeler geliştireceklerini belirtiyor ve ekliyor: "Sadece otel inşası değil, işletmesini de yapmayı planlıyoruz." Türkiye'de özellikle talebe bağlı olarak inşaat sektöründe her dönem yeni yıldızlar doğup batıyor. Aydoğan İnşaat, trendlerden ve moda akımlarından bağımsız olarak 30 yıla yakın bir zamandır butik konut projeleriyle adım adım büyüyor. Bu anlamda özellikle Tuzla ve Katardaki olası yatırımları şirketin daha hızlı bir büyüme sürecine gireceğine işaret ediyor. İrfan Erdoğan da önümüzdeki dönemde daha büyük projelere imza atmak istediklerini belirtiyor, ancak "Biz geleneksel olarak bilinen yapısıyla inşaatçı olarak kalmak istiyoruz" diyerek, bir anlamda finans şirketi gibi de çalışan gayrimenkul yatırım ortaklığı yapısına bürünmek istemediklerinin altını çiziyor. Yaklaşımıyla yine modaya uymayacağının işaretini veriyor bir bakıma. Bu da Aydoğan İnşaat'ı yaptığı farklı projelerin yanı sıra yönetim stratejisiyle ayrı bir yere koyuyor.


FORTUNE 


Geri Dön