30 / 04 / 2024

Aylık enflasyon oranları ne zaman açıklanır?

Aylık enflasyon oranları ne zaman açıklanır?

Gayrimenkul kiralamalarında yapılacak yıllık zamlar, dönemin aylık enflasyon oranları doğrultusunda yapılıyor. Peki aylık enflasyon oranları ne zaman açıklanır? Kiraya zam hangi enflasyon oranları ile yapılır?



Aylık enflasyon oranları ne zaman açıklanır?

Gayrimenkul kiralamalarında yapılacak yıllık zamlar, dönemin aylık enflasyon oranları doğrultusunda yapılıyor. Mesken kiralamalarında yalnız ÜFE oranları baz alınırken, işyeri kiralamalarında böyle bir sınırlama bulunmuyor.


TÜİK enflasyon zamanı:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon oranlarını belli aralıklarla açıklanıyor. Kira bedeli hesabında kullanılan Üretici Fiyat Endeksi verileri, her ay belli bir günde açıklanıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranları ile diğer ÜFE oranları TÜİK tarafından her ayın 3'ünde veya takip eden işgününde saat 10:00'da haber bülteniyle kamuoyuna duyuruluyor. 


Veriler, veri tabanında ve haber bülteni aracılığıyla tüm ilgililere eş zamanlı olarak dağıtılıyor.


Kamuoyuna açıklama yapılmadan önce başka kurumların verilere ulaşması mümkün olmayıp; yöntem değişiklikleri ve endeks güncellemeleri ile ilgili bilgiler kamuoyuna duyuruluyor.


Haziran 2014 dönemine ait enflasyon oranları 3 Temmuz 2014 tarihinde açıklandı. İşte kira enflasyon oranları;


TÜFE oranları..

TÜFE’de (2003=100) 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,31, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,70, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,16 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,31 artış gerçekleşti.


ÜFE oranları..

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,06, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,12, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,75 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,03 artış gösterdi.


Ev kirası artışı neye göre yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön