18 / 07 / 2024

Aytaç Durak ilk duruşmaya gelmedi

Aytaç Durak ilk duruşmaya gelmedi

Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki görülen ilk duruşmaya Aytaç Durak mazereti nedeniyle katılmadı




Görevinden uzaklaştırılan  Adana  Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, eski dönemdeki ilçe ve belde belediye başkanları ile meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 55 tutuksuz sanık hakkında açılan dava görülmeye başladı. Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki görülen ilk duruşmaya Aytaç Durak mazereti nedeniyle katılmadı.

"Görevi kötüye kullanmak" iddiasıyla haklarında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 55 sanıktan 30'nun hazır bulunduğu duruşmanın öğleden önceki bölümünde savunma yapan Solaklı eski Belde Belediye Başkanı Salih Acar, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararıyla Aytaç Durak'ın eşi Fahriye Durak'a ait arsayı da kapsayacak şekilde imar planı değişikliği yapılarak rant sağladığına ilişkin iddiaları cevapladı. Bölgesel plan şeklindeki arsanın kime ait olduğunu bilmediğini dile getiren Aracar, "Bu tür planlar meclise kamu yararına geliyor. Meclisi Belediye Başkanı Aytaç Durak yönettiği için orada eşine ait bir arsanın olduğu kimsenin aklına gelmez. Durak'ın normalde bu meclis oturumuna başkanlık yapmaması lazım. Çünkü kendisiyle ilgili bir konu hakkında karar veriliyor."dedi. Davanın duruşmasına öğleden sonra devam edilecek.

 FAHRİYE DURAK'A AİT ARSADA DEĞER ARTIŞI OLDUĞU İDDİASI

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 19.11.2009 tarih ve 198 sayılı kararıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın eşi Fahriye Durak'a ait arsayı da kapsayacak şekilde imar plan değişikliği yapılarak yüksek miktarda rant sağladığı ileri sürülen davanın iddianamesinde şu görüşlere yer verildi: "Müfettiş incelemesinde 1/5000 ölçekli nazım imar planında bulvara cephesi olan adaların yola bakan kısımlarının ticaret alanı olarak, arka kısımlarının konut alanı olarak gösterilmiş olmasına rağmen, 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğinde böyle bir ayrım yapılmaksızın adaların tamamının ticaret alanı olarak gösterildiği ve bu durumun plan yapımına ait esaslara dair yönetmeliğin 30. maddesine aykırı olduğu gibi Adana Büyükşehir Belediye İmar Yönetmeliğinin madde 4.001/C-2B hükümlerine de aykırıdır.''

Söz konusu işlemlerden dolayı 5216 sayılı kanuna göre Aytaç Durak'ın sorumlu olduğu belirtilen iddiamanemde, "12.11.2007 tarih ve 2007 sayılı yazı ile usulsüz plan değişikliğini öneren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen'in, hazırlayan İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Özlem Kulak'ın, kabul edip imzalayan meclis üyeleri şüphelilerin Fahriye Durak'a yüksek miktarda rant sağlamak suretiyle görevlerini kötüye kullandıkları iddia edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucu alınan 18.08.2009 tarihli raporun da yer verildiği iddianamede şu bilgiler kaydedildi:

"Söz konusu işlemle uyulama imar planları, nazım imar planına uygun yapılmamıştır. Plan yapımına dair yönetmeliğin 30. maddesine ve Adana Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliğinin 40001/c-2/b hükümlerine aykırı işlem tesis edildi. 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 27 maddesine aykırı olarak belediye meclisinin toplandığı ve belediye başkanının mevzuata aykırı şekilde toplantıya katıldı. Yapılan plan değişikliği esnasında bölgede yüzde 99 oranında yapılaşmanın tamamlanmış olduğu ve yapılan bu değişiklikten sonra sadece Aytaç Durak'ın eşi Fahriye Durak'a ait 23K/3 pafta 5788 ada 9 parsel nolu arsa için yapı ruhsatı alındığı, plan değişikliği ile bu arsada değer artışının oluştuğu beyan edildi. Tüm şüphelilerin yargılanmalarının yapılarak suçun sübutu halinde eylemlerine uyan görevi kötüye kullanma suçundan TCK'nin 257/1, 53/1-5 maddeleriyle ayrı ayrı cezalandırılmaları kamu adına talep ve dava olunur."
www.adanamedya.com


Geri Dön