15 / 05 / 2024

Az ve orta hasarlı binalara DASK ne kadar ödeme yapar? Devlet desteği olacak mı? İşte yanıtı

Az ve orta hasarlı binalara DASK ne kadar ödeme yapar? Devlet desteği olacak mı? İşte yanıtı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yüz binlerce bina ya yıkıldı ya da orta ve az ölçekli hasar yaşadı. Vatandaşlar devlet desteğinin hangi binaları kapsadığını araştırıyor. Birçok vatandaş DASK ödemeleri ve devlet desteklerinin detaylarını merak ediyor. İşte tüm detaylar...



DASK ORTA VE AZ HASARLI BİNALARA ÖDEME YAPAR MI?

DASK, yalnızca deprem ve depreme bağlı olarak meydana gelen maddi hasarlar için ödeme yapmakta. Bu ödemenin gerçekleştirilebilmesi için binanın tamamının ya da bir kısmının zarar görmüş olması şartı aranmakta.

Öte yandan evde zarar gören beyaz eşya, mobilya, avize gibi taşınabilir mal ve eşyaların kaybı DASK tarafından karşılanmamaktadır. Ayrıca enkaz kaldırma masrafları ve ölüm tazminatı gibi sonuçlar da DASK kapsamında yer almıyor.

ORTA HASARLI BİNA NE DEMEK?

Afet nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binalar orta hasarlı olarak sınıflandırılmaktadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.

ORTA HASARLI OLDUĞU ANLAŞILAN BİNAYA NE OLUR?

Orta hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılmaktadır.

Afetzedelerin binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir.

Bu tür binalar güçlendirilmeleri halinde kullanılabilmekte, ancak 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ise ağır hasarlı kabul edilerek yıkılmaktadır.


Geri Dön