08 / 07 / 2024

Baca standardı nedir?

Baca standardı nedir?

Yapılarda olması gereken baca standardı nedir? TSE baca standartları nasıldır? Merak ediyorsanız yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Baca standardı nedir?

Bacalar ile ilgili uyulması gereken hükümlere Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde yer veriliyor. 30. madde de yer aldığı gibi bacaların Türk Standartları Enstitüsü standartlarına uygun olarak yapılması zorunlulu aranıyor.


Söz konusu Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği 30. madde ile TSE baca standardı haberimizin içinde yer alıyor.


Bacalar

Madde 30-Kaloriferli binaların konut olarak kullanılan bağımsız bölümlerinin sıcak su tesisatı bulunmayan banyo ve mutfakları ile oturma ve yatma hacimlerinin en az birinde, sobalı binalarda ise hela, koridor hariç tüm piyeslerde duman bacası yapılması zorunludur.


Kalorifer bacaları projesine göre yapılır.Kaloriferli umumi binaların her katında en az 1 adet duman bacası yapılması gereklidir.


Konut olarak kullanılan sobalı binaların ticari kullanışlı bağımsız bölümlerinde birer adet duman bacası yapılması zorunludur.Bacaların Türk Standartları Enstitüsü standartlarına uygun olarak yapılması zorunludur.Şönt baca yapılamaz.


Şofben, kombi cihazı ve benzeri ısıtma araçları, hayati tehlike arz edecek şekilde yerleştirilemez ve havalandırmadan uzak olan piyeslerle, banyo ve helalarda yer alamaz.


TSE baca standartları..


1- Genel Baca Standartları

TS EN 1443 / Bacalar – Genel kurallar

Kapsamı: Yanma ürünlerinin ısıtma donatılarından dış atmosfere taşınmasında kullanılan (baca bağlantı 

boruları ve bağlantı parçaları dâhil) baca sistemleri için genel kuralları, temel performans ölçütlerini ve 

sınır değerleri ve uygunluğun değerlendirilmesi için asgarî kuralları ve işaretlemeyi kapsar. Baca sistemleri ve baca inşasında kullanılan (elemanlar, takımlar ve terminaller) mamullerle ilgili standardlar için bir referans olması amaçlanmıştır.


TS 11386/ Bacalar-Konut ve Benzeri Binalar İçin-Tasarım ve Yapım Kuralları

Kapsamı:Yakma tekniği bakımından standartlara uygun olarak boyutlandırılan (baca iç enkesiti, baca etkili yüksekliği, baca cidarlarının ısı geçirgenlik dirençleri, atık gaz sıcaklığı, atık gaz kütle debisi gibi gerekli değerlerin belirtilmesi vb.) katı, sıvı veya gaz şeklindeki yakıtlarla çalıştırılan ocaklara ait bacaların tasarımı ve yapımı kurallarını kapsar.


TS 11384/ Bacalar-Konut vb. Bina Bacaları-Ekleme Parçaları Tasarım ve Yapım Kuralları

Kapsamı:Konut vb. bina bacalarının, TS 11386.ya uygun olarak yakma tekniğine göre ölçülendirilmesi ve ocakların da bacalara bağlanmasında yakma tekniği kurallarına uyulması şartıyla ocaklardan (kazan vb.) kaynaklanan alt basınç altındaki atık gazları, konut vb. bina bacalarına ileten daire biçimli enkesitli metalden ekleme parçalarını (atık gaz borularını veya atık gaz kanallarını) kapsar.


TS 11385/ Bacalar-Konut vb. Binalar İçin- Deney Bacaları Deneyleri İçin Şartlar ve Değerlendirme Kriterleri (Kuralları)

Kapsamı:Ayarlanabilir ocakların bağlandığı, TS 11386.ya uygun konut vb. bina bacalarının tasarımında ve yapımında esas alınmak üzere, deney bacalarındaki deneyler için deney şartları ile deneylerde elde edilen verilerin değerlendirilmesiyle ilgili kriterleri kapsar.


TS 11380/ Yan Hava Tertibatları (Yardımcı Hava Düzenleyicileri)- Konut ve Benzeri Bina Bacaları İçin

Kapsamı:Anma ısı yükü 350 kW ve daha az olan normal yakma ocağına bağlanan ve TS 11384 ve TS 11386’ya göre tasarımlanan konut bacalarının duman kanalı ile baca cidarlarına monte edilen, kendiliğinden çalışan veya cebri kumandalı yada kombine yan hava tertibatlarını kapsar.


2- Metal Baca Standartları

TS EN 1856-1/Bacalar - Metal bacalar için kurallar – Bölüm 1: Hazır baca bileşenleri

Kapsamı:Yanma ürünlerinin ısıtma tertibalarından dış atmosfere taşınmasında kullanılan metal astarlı, tek ve çok duvarlı baca bileşenlerinin (destekler dâhil baca bölümleri, baca bağlantı parçaları ve terminaller) performans kurallarını ve işaretleme, imalâtçı talimatları, bileşenlerle ilgili bilgileri ve uygunluk değerlendirmesini de kapsar.


TS EN 1856-1/A1/ Bacalar - Metal bacalar için kurallar – Bölüm 1: Hazır baca bileşenleri

Kapsamı:.Madde 3.4.2 de değişiklik yapılmıştır.


TS EN 1856-2/ Bacalar - Metal bacalar için kurallar – Bölüm 2: Metal astarlar ve baca bağlantı boruları

Kapsamı:Yanma ürünlerinin ocaklardan dış atmosfere taşınmasında kullanılan rijit veya esnek metal astarların, rijit baca bağlantı borularının ve rijit bağlantı parçalarının (destekler dâhil) performans kurallarını kapsar.Camsı emaye kaplı baca bağlantı boruları da bu standardın kapsamına girer. Rijit astarlar, mevcut bacaların elden geçirilmesi veya yenilenmesi için duman kanalı astarı olarak ve sipariş bacaların baca astarları olarak kullanılabilir. İşaretleme kurallarını, imalâtçı talimatlarını, mamul bilgilerini ve uygunluk değerlendirmesini de kapsar.


3- Seramik Baca Standartları

TS EN 1457 1/ Bacalar- Kil veya Seramik Baca Elemanları- Özellikler ve Deney Metotları

Kapsamı:Bacaların yapımında kullanılan deliksiz veya düşey delikli duvarlı kil/seramik baca elemanlarını ve ocak veya ısıtma cihazlarından gelen yanma ürünlerinin negatif veya pozitif basınçla atmosfere atılmasını sağlayan baca borularını ve yapısal olarak bağımsız (serbest duran) olmayan ev içi ve sanayi tipi bacalarda kullanılan baca elemanlarını kapsar. Fabrikada imal edilmiş baca elemanları ve baca bağlantı parçalarına ait performans özellikleri belirtir. Deney, işaretleme ve muayene bu standard kapsamı içindedir.


TS EN 1457/A1/ Bacalar- Kil veya Seramik Baca Elemanları- Özellikler ve Deney Metotları 

Kapsamı:Bacaların yapımında kullanılan deliksiz veya düşey delikli duvarlı kil/seramik baca elemanlarını ve ocak veya ısıtma cihazlarından gelen yanma ürünlerinin negatif veya pozitif basınçla atmosfere atılmasını sağlayan baca borularını ve yapısal olarak bağımsız (serbest duran) olmayan ev içi ve sanayi tipi bacalarda kullanılan baca elemanlarını kapsar.


TS EN 1457/AC/ Bacalar - Kil veya Seramik Baca Elemanları - Özellikler ve Deney Metotları

Kapsamı:acaların yapımında kullanılan deliksiz veya düşey delikli duvarlı kil/seramik baca elemanlarını ve ocak veya ısıtma cihazlarından gelen yanma ürünlerinin negatif veya pozitif basınçla atmosfere atılmasını sağlayan baca borularını ve yapısal olarak bağımsız (serbest duran) olmayan ev içi ve sanayi tipi bacalarda kullanılan baca elemanlarını kapsar. 


4- Beton Baca Standartları

TS EN 1857/ Bacalar - Bileşenler – Beton baca astarları

Kapsamı:Çok duvarlı bacaların yapımında kullanılmak için fabrika yapımı beton baca astarlarının ve bağlantı parçalarının malzeme, boyut ve performans gereklerini ve deney metotlarını kapsar. Kat yüksekliğinde ve donatılı baca astarlarına da uygulanır.


TS EN 1857/AC 3/ Bacalar - Bileşenler – Beton baca astarları

Kapsamı:Çok duvarlı bacaların yapımında kullanılmak için fabrika yapımı beton baca astarlarının ve bağlantı parçalarının malzeme, boyut ve performans gereklerini ve deney metotlarını kapsar. Kat yüksekliğinde ve donatılı baca astarlarına da uygulanır.Madde 4.2.1 değiştirilmiştir.


TS EN 1858/ Bacalar - Bileşenler - Beton baca blokları

Kapsamı:Sistem bacalarında kullanım amacıyla beton baca bloklarının malzeme, boyut ve performans gereklerini kapsar. Baca blokları tek veya çok duvarlı olabilir. Boyutsal olarak kâgir birim tabaka yüksekliği ile uyumlu olan ve tip B (bağlayıcı blok) olarak ifade edilen bir blok tipini kapsar.


5- Plastik Baca Standartları

TS EN 14471/ Bacalar - Sistem bacalar- Duman yolu plastik astarlı - Kurallar ve deney metotları

Kapsamı:Isıtma cihazlarından dış atmosfere, kuru ve yaş şartlarda baca gazı taşımada kullanılan duman yolu plastik astarlı sistem bacaların performans özelliklerini ve deney metotlarını ve işaretlemeye, imalatçı talimatlarına ve uygunluğun değerlendirilmesine ilişkin şartları da kapsar. Sistem bacaları oluşturan baca bileşenlerini tanımlar. Bu standard, hiçbir yoğuşma ürünü birikmeyecek şekilde, örneğin yatayla en az 3° lik açı yapacak şekilde inşa edilmiş bacalara uygulanır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön