10 / 05 / 2024

Bakan Muş: Yurt Dışı Müteahhitlik Sektörü 2023'te 500 milyar dolarlık proje bedeline ulaşacak!

Bakan Muş: Yurt Dışı Müteahhitlik Sektörü 2023'te 500 milyar dolarlık proje bedeline ulaşacak!

Ticaret Bakanı Mehmet Muş , yurt dışı müteahhitlik sektörünün senelik proje tutarının 30 milyar dolar seviyelerini geçeceğini öngördüklerini belirtti. Muş bu oranın 2023'te daha da artacağını kaydetti.



Bakan Muş: Yurt Dışı Müteahhitlik Sektörü 2023 te 500 milyar dolarlık proje bedeline ulaşacak!

Sektörün bugün bölgesinde lider ve dünya inşaat piyasasında önemli bir aktör olduğunu söyleyen Muş, Türk inşaat firmalarının 1972-2002 yılları arasındaki 30 yıllık dönemde yurt dışında üstlendikleri iş hacmi sadece 50 milyar dolar olduğunu fakat son 20 yılda kazanılan ivmeyle bu yıl ağustos başı itibarıyla bu rakam 11 bini aşkın projeyle yaklaşık 460 milyar dolara çıktığına işaret etti.

Son 20 yıllık dönemdeki yurt dışı proje bedeline dikkat çeken Muş, "Türk inşaat sektörünün yurt dışında üstlendiği toplam proje bedelinin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturmaktadır. Öte yandan gelişim sadece nicelik olarak değil, nitelik açısından da olmuştur. Ortalama proje bedelinde görülen son 20 yıllık dönemdeki artışta, müteahhitlerimizin büyük ölçekli ve katma değeri daha yüksek projeleri üstlenmelerinin rolü büyüktür. Mesela havalimanı, metro, endüstriyel tesisler, doğal gaz-petrol rafinerileri, otoyol ve enerji santralleri gibi çok önemli teknolojik eserler ortaya konulmaktadır." diye konuştu.

Muş, bu başarıda devletin sağladığı önemli desteğin de rolünün büyük olduğunu ifade ederek, firmaların, faaliyet gösterdikleri tüm ülkelerde yaptıkları kaliteli işlerle bahsedildiğine dikkati çekti. Son birkaç senenin, salgının olumsuz etkileri, dünya ekonomisinde yaşanan dalgalanmalar ve bölgedeki siyasi sıkıntılar sebebiyle oldukça zorlu geçtiğini hatırlatan Muş, "Bu olumsuz atmosfere rağmen engelleri zorluk olarak değil, yeni bir tecrübe olarak gören ve yollarına zorluklardan ders çıkararak devam eden Türk müteahhitlik sektörü, başarılı performansını sürdürerek 2021 yılında yaklaşık 31 milyar dolar değerinde yeni yurt dışı projeleri üstlenmiştir" açıklamasında bulundu.

"2022 YILINDA 20 MİLYAR DOLARLIK YENİ PROJE BEKLİYORUZ"

Mühendislik ile tasarım firmalarının da uluslararası markalar haline gelmelerini önemsediklerine dikkat çeken Muş, "Bu amaç doğrultusunda, Bakanlık olarak teknik müşavirlik sektörümüzün yurt dışı faaliyetlerine yönelik destek programımızı etkin bir biçimde uyguluyoruz. Mühendislik, müşavirlik ve tasarım firmalarımızın yurt dışında üstlendikleri kümülatif proje bedeli 3 milyar dolara yaklaştı" ifadelerini kullandı.

Bakan Muş, bölgede yaşanan tüm istikrarsızlıklara rağmen 2022'de 20 milyar dolar bandında yeni proje üstlenilmesini beklediklerini aktararak, "Geleneksel pazarlarımızda istikrarın tesisi ve giderek varlığımızı daha etkin bir biçimde hissettirdiğimiz yeni pazarlarda üstlenilecek projelerin de katkısıyla, sektörümüzün başarılarının artarak devam edeceğine, yıllık proje tutarının 30 milyar dolar seviyelerini geçeceğine ve Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılı sonunda kümülatif olarak 500 milyar dolarlık proje bedeline ulaşacağını beklemekteyiz." diye belirtti.


Geri Dön