06 / 05 / 2024

Balıkesir'e 40 milyon liralık Bilim Merkezi!

Balıkesir'e 40 milyon liralık Bilim Merkezi!

Balıkesir Çamlık'ta yapılması planlanan 'Bilim Merkezi' için TÜBİTAK ile ön protokol imzalandı. Başuzman Doç. Dr. Ekrem Zor, projedeki asıl amacın deprem güvenliği yerleşimi ve deprem zararlarının azaltılması olduğunu söyledi




Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, şehre çok önemli bir yatırım ve hizmetin daha altına imza attı. Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK arasında Balıkesir'in kente hakim noktası olan Çamlık'ta uygulanacak rekreasyon alanına yapılması planlanan ve projelendirilen "Bilim Merkezi" için ön protokol imzalandı. Bilim Merkezi protokolünü Başkan Uğur ile TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu imzaladı. Protokole Balıkesir Valisi Mustafa Yaman ile TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve diğer davetliler tanıklık etti.


Sismik araştırma

TÜBİTAK ile imzalanan ilk proje hakkında sunumda bulunan TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Başuzmanı Doç. Dr. Ekrem Zor, Balıkesir ili Zemin Sınıflama ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi'yle ilgili yapacakları çalışmanın detaylarını anlattı. 3-4 yıl sürmesi planlanan projedeki asıl amaç, deprem güvenliği yerleşimi ve deprem zararlarının azaltılması. Doç Dr. Zor, "Bu amaca ulaşmak için yapılması gereken işler var. Bunları hedefler olarak tanımladık. Aktif faylar ve jeoloji haritalarının oluşturulması, zemin sınıfları ve hakim frekans haritalarının oluşturulması, ana kaya derinlik haritası, en önemli bileşen sismik tehlike haritaları ki bu bir deprem sırasında bulunduğumuz yerde hissedeceğimiz ivmenin ne olacağını belirleyecek. Bunlar çok gerçekçi tahminler olacak. Bunları gelecek nesillere aktarmak için de coğrafi bilgi sistemi hazırlayacağız" dedi.



"Geleceğin İstanbul'u"

TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu da imza töreninde yaptığı değerlendirmede, Balıkesir'i gelecekteki İstanbul olarak gözlemlediklerini belirtti. Tunaboylu, "Balıkesir geçmişinde filozoflar ve bilime dayalı çalışmalar olan bir yer. Belki Türkiye'nin gelecek İstanbul'u olacak. Çok önemli geçiş hatlarına bağlantısı söz konusu" diye konuştu. Prof. Dr. Arcaklıoğlu da, Başkan Uğur'u tebrik ederek, "Bilim Merkezi, öğrencilerimiz açısından çok faydalı olacak bir proje. Kar amacı gütmeyecek, ancak sürdürülmesi çok önemli" diye konuştu. Proje için Başkan Uğur'u tebrik eden Vali Mustafa Yaman ise, "Türkiye'nin 2023 hedefine uygun güzel önemli projeler. Büyükşehir Belediyemizi ve TÜBİTAK yetkililerini kutluyorum. Balıkesir olarak Türtkiye'nin cazibe merkezi halindeyiz. Her iki protokol de ilimiz, Marmara Bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun" dedi.



Yeni Asır



Geri Dön