04 / 05 / 2024

Balıkesir'in suyunda ne var?

Balıkesir'in suyunda ne var?

Balıkesir'in 60 mahallesinde çıkan arsenikli su ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, "Bu gerçeği halkımızdan gizlemedik. Gerekli önlemleri alıyoruz" dedi. Uğur, bazı ölçümlerde nitrat ve alüminyum çıktığını da söyledi




Balıkesir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, arsenikli su kullanan kırsal mahallelerle ilgili gerekli önlemlerin alındığını açıkladı. Kimseden gerçekleri gizlemediklerini belirten Başkan Uğur, ilk etapta 60 mahallenin 7'sine arıtma tesisi kurulacağını açıkladı. Uğur, "Balıkesir, Büyükşehir olduktan sonra kent merkezi, ilçeler ve mahallelerin su ve kanalizasyon işleri Balıkesir Su Kanalizasyon İdaresi'nin (BASKİ) yönetimine geçti. Kırsaldaki eski köylerin hepsi münferit suları kullanıyor. Kuyulardan çıkardıkları suyu kullanıyorlar. Bu konuda uyarmak ve önlem almak bizim görevimiz" dedi.


"Sadece arsenik değil"

Su analizleri yaptıklarını ve sadece arsenik değil, başka madde oranlarının da yüksek çıktığını açıklayan Başkan Uğur, BASKİ olarak her mahallenin su kaynağının analizlerini ayrı ayrı yaptırdıklarını açıkladı. Bu analizlerde nitrat da çıktığını kaydeden Başkan Uğur, "Nitratlı ve içinde alüminyum çıkan var. Arsenik oranı yüksek olan var. Daha önce arsenikte 50 ppm oranına müsaade ediliyordu. Bu oranı yüzde 10'a düşürünce, eskiden yüzde 30-40 arsenikli olan da arıtma tesisi isteyen kaynaklar haline geldi. Biz de arseniği gidermek için su tasfiye cihazları alıyoruz, takmaya başladık. 60 köyde var. 7'sinde tesis yapılıyor. Diğerlerine de takacağız. İnsanlarımız sağlıklı su içsin istiyoruz" açıklamasını yaptı.



Her hafta ölçüm yapılıyor

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Özçoban, her hafta düzenli olarak sularda ölçümler yapıldığını kaydetti. Özçoban, "Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün aldığı numunelerden analiz sonuçları parametre değerlerinin tamamı ve yönetmeliğin 11. maddesi gereği uygunsuz çıkanlar da ayrıca resmi yazılarla Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bildiriliyor. Gerekli tedbir ve düzeltici önlemlerin alınması açısından BASKİ Genel Müdürlüğü'ne de bilgi veriliyor. İlimizde su şebekelerinde 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik' çerçevesinde çalışmalarımız sürüyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile düzeltici önlemler için bilgi alış verişinde bulunuyoruz" diye konuştu.



Yeni Asır


Geri Dön