Balıkesir'in Yağcıbedir halıları CEPA'da sergileniyor!
Yağcıbedir halıları CEPA'da sergileniyor. Halıların kökeni üç bin yıl öncesine dayanıyor. Adını Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki Yağcıbedir yörüklerinden alan Yağcıbedir halıları CEPA AVM'de açılan sergide tanıtılıyor.
Hiçbir katkı maddesi bulunmadan saf yünden üretilen ve kullanıldıkça parlayan halılara Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi. Her yıl yoğun talep nedeniyle Ankara'da 45 günlük sergi açtığını söyleyen desinatör Fahrettin Şahan, "Aslında Ankara'da bu halıyı bilen ve talep eden özel müşterilerimiz çoktu ancak sergiyi gezerek satın alanlar onları geçti" diye konuştu. Şahan, "Dünyada sadece Türkiye'de üretilen ve üç bin yıldır korunan bu kültürü yaşatmak adına sergi sergi geziyoruz. Milli halımızı hem tanıtıyor hem de yaşatıyoruz. İki asra kadar dayanan halıların en küçüğü 1, en büyüğü de 2,5 metreden oluşuyor. Bu halılar, iç piyasadan çok dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediliyor" dedi. Halıların aşkı sembolize ettiğini belirten Şahan, "Yağcıbedir halılarının en önemli özelliği sevdalı Yörük kızları tarafından dokunuyor olmaları" diye konuştu.
"ANCAK AŞIK OLAN DOKUR"
Aşık olmayan kişinin bu desenleri çıkaramayacağını belirten Şahan, "Bir metresinin bile dokumasının haftalar sürdüğü bu halılar da aynı zamanda genç kızların sevdası yatar. Genç kızlar sevdiğine söyleyeceği tüm söz ve hisleri halılara aktarırlar. Ve ortaya Yağcıbedir halıları çıkar. Söyleyemediği sevdasını dokumuştur. Her halıda başka bir sevda hikaye saklıdır. Sevdalı olmayan genç kız Yağcıbedir'in motiflerini çıkaramaz, üç bin yıldır bozulmayan desenleri dokuyamaz" diye konuştu.
HER MOTİFTE AYRI ANLAM
Köyünün halılarını tanıtmak için öğretmenliği bırakan Şahan, "Yağcıbedir halılarının ipi, solmayan kök boyalarla boyanır. Gücü temsil eden Kocabaş, inancı ve manevi değerleri sembolize eden mihrap, uzun ömür için çınar yaprağı, bereket için kedi gözü sembolü kullanılır. Kırmızı, kahverengi, beyaz ve lacivert olmak üzere dört ana renk var" dedi.
Sabah Egeli