03 / 05 / 2024

Balkonlu ve bahçeli evlere talep yüzde 233 arttı!

Balkonlu ve bahçeli evlere talep yüzde 233 arttı!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, gayrimenkul sektöründe de bazı değişikliklere neden oldu...



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, tüm sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de bazı değişiklere neden oldu. Tüketicilerin konut alırken beklentileri de değişti. Bahçeli evler, dubleks daireler ve en önemlisi balkonlu evler ön plan çıktı. Pandemi sonrası oldukça ilgi gören balkonlu ve bahçeli evlere olan talep, geçtiğimiz 6 ay içinde yüzde 233 oranında arttı.

Balkonlu ve bahçeli evlere talep yüzde 233 arttı!

Pandemi döneminde insanların bahçeli, balkonlu, doğa ile iç içe evler aramaya başladığına değinen ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, “Bu gayrimenkullerin satış fiyatları talebe bağlı olarak yüzde 30 ila yüzde 50 arasında artış gösterirken, kiralarda 3 kata varan artışlar yaşandı” diye konuştu.

Bahçeli ya da geniş teraslı evler yer bulmaya başladı

Pandemi öncesinde yeni projelerde balkon ve teraslar bulunsa bile daha küçük metrekarelerde inşa edildiğine değinen İdikut,  “Ancak pandemi sonrasında başlayan yeni projelerde sağlıklı binalar ön plana geçti. Bahçeli ya da geniş teraslı evler yer bulmaya başladı. Daire net metrekaresinin yüzde 15’i balkon ve teras kullanımı bulunması hem kullanım hem satılabilirlik açısından ideal kabul edilebilir.  Geniş Teras veya bahçe kullanımı satış fiyatına yüzde 15 katkı sağlıyor Bunla ilgili bir zorunluluk bulunmamakla beraber yönetmelikte bu alanlar emsal dışı bırakılarak balkon ve teras alanlarına teşvik söz konusu. 2019 yılında imar yönetmeliğinde yapılan değişiklikle beraber dairenin net alanının yüzde 15'i kadar balkon alanı emsal harici sayılacak. Daha önce yüzde 10 oranındaydı. Geniş Teras veya Bahçe kullanımı satış fiyatına yüzde 15 ila yüzde 25 arasında bir katkı sağlıyor. Balkon ise ortalama yüzde 10 oranında.  Balkonsuz dairelerin apartmandakilerin 5’te 4 çoğunluğu ve gerekli mercilerden izinlerini alarak balkon yaptırdıklarını gördük bu süreçte” diye konuştu.
 

​Koronavirüs gayrimenkul sektörünü şekillendirdi!


Geri Dön